Problem med potensen – inte med sexlivet

HÄLSA

Gert Ove och Anita om livet med prostatacancer

Prostatacancer drabbar män – men påverkar också kvinnan i ett förhållande. Många män blir impotenta efter behandlingen.

Gert Ove Abrahamsson och hans hustru Anita från Getinge utanför Halmstad har levt med prostatacancer i tre år.

Foto: Viktigt att prata Problem med potensen är vanligt efter en prostataoperation. Men det går att ha ett bra sexliv ändå, säger Gert Ove och Anita Abrahamsson – så länge man pratar öppet med varandra.

Paret Abrahamsson är dubbelt drabbat av cancer. Anita fick för nio år sedan besked om att hon led av bröstcancer och fick operera bort ena bröstet. Redan då påverkade cancern Anita och Gert Oves livskvalitet i relationen.

– Cancern tog ner min sexlust redan för nio år sedan. När Gert Ove sedan fick beskedet att han drabbats av prostatacancer och en möjlig utväg var att operera bort prostatan, var min enda tanke ”bort med skiten snabbt”, säger Anita Abrahamsson.

Anita var väl införstådd med vad en operation som hennes man fick genomgå skulle ge för biverkningar. Gert Ove fick, utöver nedsatt potensförmåga, även ett urinläckage. De visste att sexlivet aldrig mer skulle bli detsamma.

”Prata med varandra”

– Det finns förvisso bra potensmedel idag som hjälpmedel. Men jag som dessutom har hjärtbesvär kan inte äta en del av dessa medel. Vi har istället hittat andra sätt att vara nära varandra, säger Gert Ove.

På samma sätt som en kvinna som förlorat ett bröst i cancer kan känna sig stympad och okvinnlig, känner många män att de förlorat sin manlighet vid nedsatt potensförmåga eller impotens. Att då sluta sig inom sig själv, definiera sig som icke-sexuell och bära på oron och ängslan över sin situation ensam, är inte bara destruktivt utan också dåligt för relationen.

– Det bästa rådet vi kan ge andra par i samma situation är att prata med varandra. Ha en öppen kommunikation så slipper man oroa sig i onödan över vad den andra partnern eventuellt grubblar över, säger Gert Ove och uttrycker samtidigt tacksamhet över att hans fru är så förstående för hans situation.

Hittat nya sätt

Hos människan sitter mycket av både självkänslan och identiteten i själva sexualiteten. Men sexualitet är mycket mer än bara att ha samlag med varandra. Det handlar lika mycket om att söka kärlek och få bekräftelse av sin partner, närhet, kontakt och värme.

– Vi har hittat flera nya sätt att vara intima med varandra. Först och främst genom kommunikation. Att ta på varandra och smekas har också blivit än mer viktiga inslag i vår relation, säger Anita.

Gert Ove var bara 56 år ung när han fick diagnosen prostatacancer. Efter operationen och senare strålning som skulle ha botat honom helt från cancern visade nya PSA-tester fortsatt förhöjda värden. Cancern finns kvar i kroppen. I dag hormonbehandlas han vilket fördröjer spridningen av cancern. Men han är inte botad.

– Cancern är det enda som oroar mig. Jag vill ha flera år till med Gert Ove och uppleva pensionen tillsammans med honom, säger Anita.

Gert Ove och Anitas bästa råd:

Foto: Gert Ove och Anita Abrahamsson.

Engagera dig för cancerforskningen!

Läs fler artiklar om prostatacancer:

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer