Expertens 6 smarta GI-tips!

HÄLSA

Ulrika Davidsson ger sina bästa råd

Foto: Ulrika Davidsson, Aftonbladets GI-expert.

1 Missa inte frukosten!

Den gamla sanningen om att det är ”dagens viktigaste mål” stämmer. Du får igång förbränningen genom att se till att du får i dig en portion proteinrik mat. Ägg, bacon eller skinka är bra. Till det väljer du grovt, osötat bröd. Undvik fruktjuice, men ta gärna en apelsin.

2 Välj rätt kolhydrater!

GI, glykemiskt index, är ett mått på hur snabbt ett livsmedel omvandlas till socker i kroppen. Mat med lågt GI tar längre tid att bryta ner, du känner dig mätt längre, du slipper sötsuget och insulinnivåerna åker inte berg-och-dalbana.

Exempel på lågt GI: Kött, fisk, grönsaker, bönor, fullkornspasta och grovt bröd.

Exempel på högt GI: Socker, vitt bröd, vitt ris, välkokt pasta, potatis.

3 Ät ofta!

När kroppen inte får tillräckligt med mat ”luras” den att tro attt det blivit svälttider och börjar gå på sparlåga. Din ämnesomsättning sänks och du bränner mindre fett. Därför kan du till och med gå upp i vikt om du äter för sällan! Att äta var tredje timme är en bra regel. Förutom tre mål mat, är det lämpligt med tre mellanmål.

4 Håll koll på portionerna!

Även om du äter GI-rätt, går du upp i vikt om du äter alltför mycket. Din tallrik bör se ut så här: 150 gram kött/fisk, halva tallriken grönsaker, och en knytnävsstor portion fullkornsris eller pasta.

5 Välj smarta snacks!

Skippa tv-godiset och kvällsmackorna (även om de är gjorda på ”GI-rätt” bröd) och var försiktig med alkohol. Däremot är det okej att äta proteiner och grönsaker. Snacksa på en näve cashew- eller jordnötter.

6 Glöm inte mellanmålen!

Ett ägg, en halv avokado eller ett par matskedar tonfisk är bra proteinrika småmål som håller förbränningen igång.

Rör på dig - och få snabbare effekt!

Foto: Morgonmotion bränner bäst.

Läs mer: