”Hur vet man när det är dags att gå?”

HÄLSA

Läs chattet om skilsmässor med relationexperten Eva Rusz

Sara säger: Jag har träffat en man som varit gift fyra ggr tidigare (han är 47). Han är fantastisk på många sätt, men hans många äktenskap får mig ändå att känna en viss reservation. Hur ska jag veta om han menar allvar? Tror du att han ens vet det själv? Han har ju haft fel åtminstone fyra ggr tidigare...

Eva Rusz säger: Det bästa är att du ställer frågor till honom. Vad gjord enligt honom att äktenskapen inte funkade? Har han lärt sig ngt? i såna fall vad? Försök få honom att reflektera, över sitt eget beteende och handlande i de tidigare äktenskapen. var det tex han som alltid gjorde slut osv? Ju mer svar du får, desto bättre kommer du lära känna honom. Det viktigaste är att han, har ngn form av egen insikt. Då kan även er relation funka!

Larry säger: Jag vill skiljas men inte min fru. Jag är väldigt säker på vad jag vill - men hon hotar med att jag inte ska få träffa barnen, att jävlas med mig på alla sätt hon kan. Vad ska jag göra? Jag kan inte fatta att hon vill vara gift med mig när jag så tydligt sagt att jag inte vill det längre.

Eva Rusz säger: Ja just nu bör du följs din känsla och beslut. Säg till henne att du inte kommer att ge vika för hennes hot, skriv alt ner det ho säger, alltså för dagbok. Men, du bör också tala med henne och förklara att du förstår hennes besvikelse. Kanske ni trots allt behöver ha ngn att samtala med även om du inte kommer att ändradig? Du har antagligen processat ert liv inom dig längre än vad hon har gjort. Kärlek även efter ett äktenskap kan vara att man visar varandra respekt genom att tala ut, ge henne dina tankar kring vad det är som gör att du vill skiljas osv.

Marie säger: Finns det något skäl (förutom de uppenbara som misshandel) för att lämna ett äktenskap? Oftast kan man väl klara igenom en kris om man har självkännedom och kämpar. Det hänger då bara på att ens partner inte lämnar en utan att kämpa förstås.

Eva Rusz säger: Ja självkännedom är ett MÅSTE! BådA PARTEr måste öva sig att byta perspektiv, se saker från partnerns håll. Det är inte alltdi man behver tycka likadant men då får man acceptera det, släppa det och fokusera framåt. Vi gifter oss ju inte med en "enäggstvilling" som skall läsa våra tankar och vara 100 % identiskt med oss själva?!

Lynx säger: Hur vet man att man har det tillräckligt bra i ett förhållande? Jag och min man har det helt okej, men självklart har vi dippar ibland. Jag kan tycka att de kommer allt oftare, dock. Jag vill inte ge upp mitt äktenskap men hur länge kan man ha det dåligt?? Om du fattar vad du menar.

Eva Rusz säger: Ja jag har också varit gift och är skild numera. Dipparna skall givetvis inte "vinna" i mängd över topparna! Om man i stort sätt känner sig lugn, harmonisk och trygg och att det finns en förutsägbarhet i relationen, även att man ibland kan tycka att den andre är "knäpp", men en värme änåd. då kan man gott fortsätta!

Amanda säger: Hade precis börjat komma från en smärtsam breakup och träffade en man på jobbet -ej börjat träffas,bara börjat prata,känner mig otroligt attraherad.Men det är hel fel typ,jag brukar dras till snälla, lugna,tystlåtna killar,han är flörtig,charmig och högljudd.Såna jag tyckte om under gymnasiet.Hur kommer det sig att jag går bakåt i utvecklingen?Vet inte hur jag ska prata med honom mer...

Eva Rusz säger: Se det inte som du går bakåt! Var öppen, följ med känslan och se vad detta kan leda till! Ibland kan ett nytt val av en partner som är motsatt den man haft vara en ny lösning i livet!

sara säger: Min föräldrar är skilda sen drygt ett år. De mår numera bra efter vad de säger i iaf. Hur ska jag få de att förstå att det tar mer tid för mej att komma över detta? jag har aldrig känt mej så såra av någon. De har inte en gång sedan skiljs mässan frågat hur jag mår(jag har sagt att jag tycker att de aldrig har brytt sig om jag jag har tigit detta). Jag är 23 år och bor inte hemma. Jag vill ju bara att dom ska bry sig om hur jag känner inför detta att jag tycker det är jobbigt att hälsa på dom mmm...

Eva Rusz säger: Säg till dem då du träffar dem, att du är sårad att de inte hr frågat dighur du mår. be dem kanske också berätta vad anledningen var till skilsmässan, de vet ju men inte du?

Jag förstår precis ditt känsla, att du liksom hamnat utanför, även fast du är vuxen och inte bor hemma. För om du hade bott hemma. ja då hade du antagligen upplevt och förstått bättre varför de valde att skilja sig.

eva säger: Hej, hur vet man när gränsen är passerad, när är det dags att skiljas? Min man är elak mot mig på ett psykiskt plan men aldrig fysiskt. Jag står ut eftersom vi har tre barn ihop, men när är det dags att lämna?

Eva Rusz säger: Man skall aldrig ta emot att bli psykad eller kränkt. Försök med familjerådgivning , innan du tar ett beslut.Men du kan också pröva att säga ifrån, att verkligen sätta och markera var dina gränser går då han beter sig illa.

Please säger: Min syster gifte sig precis,bara 24 år,med en 25-åring som bara haft ett kort förhållande och en av-o-till förhållande innan. De har ej bott ihop,bodde 30 mil ifrån,träffats i knappt 5 mån. Orolig, hur stor är risken för skilsmässa?

Eva Rusz säger: Ja det kan inte jag sia om! Men det kan gå bra, det finns många som lever länge ihop med en start av ett äktenskap på detta sätt. tala med henne, stötta henne allt vad du kan! Tänk positivt så länge det inte finns andra tecken än det förgångna att fundera på.

Lotta säger: Efter 17 års äktenskap hittade min man en annan kvinna och drev igenom skilsmässan där barnen och jag mådde väldigt dåligt. Efter nästan ett år så har vi nu hittat tilbaka till varandra sedan ca 1 år tillbaka och han bedyrar mig dagligen om att det förhållande vi har idag är vad han alltid velat ha, att han skulle vilja ha allt som ha hänt ogjort. Han vill gärna att vi gifter om oss sen någongång när jag känner mig mogen och redo för detta. Men hur ska jag kunna känna mig det efter den negativa erfarenhet jag haft? Man är ju rädd för att han en "vacker dag" kommer att göra samma sak i alla f

Eva Rusz säger: Det är tiden och Ert sätt hur ni lär er om varandra som kan visa om det håller eller ej.

I och med att du tagit honom tillbaka så har du ett löfte mot honom och dig själv, att i alla fall tro på er relation just nu. tala med varandra,Vilka behov får din man nu som han inte fick med dig förut? och du då? Har inte du egna och kanske nya behov också som du kan berätta för honom? det kan ju vara en mängd olika behov som du suttit inne med under er förra relation. Känn efter, fundera och berätta för honom.

pipen säger: Har varit gift länge med min man, vi har två barn 18 o 15, vi gör ingenting gemensamt längre, allt är bara tristess, vi har t.o.m svårt att hitta nåt att prata om...dags att gå vidare eller finns nåt alternativ? Vi grälar inte ens...

Eva Rusz säger: Förnyelse brukar alltid kunna få igång en relation, om båda vill! Finn nya saker att göra tillsammans, att upptäcka tillvaron med. Hobbys, resor, böcker etc. Gå med i filmklubbar eller träna ihop, dansa sals el likn! sen kan ni gå ut efteråt och äta och säkert både skratta och ha nya saker att prata om tillsammans! Delad glädje och nya hobbys!

Johanna säger: Du skrivar att psyskisk förnedring inte ska tillåtas och självklart inte men hur ska jag kunna särskilja förnedring med en klar osäkerhet. Så fort vi är bland mina kompisar så klankar han ner på mig och säger saker högt och ljudligt som sårar med samtidtigt sitter jag på en pidestal.

Eva Rusz säger: Säg till honom på skarpen innan ni går ut tillsammans. tala om för honom att du tex kommer gä därifrån om han gör så igen. At han sätter sig på piedstalen också, skapar en s.k dubbelbindning. han tycker att du skall stå ut med hans destruktiva beteende "eftersom" han därmellan är så "snäll och dyrkar dig" ! Sätt tydliga gränser. Han får gärna fortsätta "dyrka" dig med inte psyka dig! Stå på dig!

Hej Eva säger: Är skild sedan i april. Min fru blev så förändrad och ville helt plötsligt skaffa sig ett eget liv efter 19 års äktenskap. Hon började studera och träffa andra tjejkompisar. När jag fick besked om att hon inte ville fortsätta äktenskapet längre sa jag att vi måste diskutera och tänka på saken, men hon hade bestämt sig. Säkert funderat på detta tidigare. Är detta en vanlig situation?!

Eva Rusz säger: Ja faktiskt kan detta inträffa att men efter många år tillsammans får nya behov man vill leva ut. Ibland kan man göra det fast man fortsätter vara gifta, iblnad går det inte. Det trista är att det verkar som om din f.d fru inte kunnat berätta vad som skett inomhenne utan att det kommer plötsligt detta beslut.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Eva och tack alla som ställt frågor.

Eva Rusz säger: tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kram Eva