Cancerämne i Jaffa och Fanta

Cancer

Populär läsk innehåller bensen

Två av de vanligaste läskedryckerna i Sverige innehåller ett cancerframkallande giftämne.

– Livsmedel ska inte innehålla bensen, säger Kettil Svensson på Livsmedelsverket.

Det är testföretaget Consumer Content som på uppdrag av tidningen Göteborgsposten låtit analysera halten av bensen – ett starkt cancerframkallande ämne – i några av de vanligaste läskedryckerna i Sverige.

Och resultaten är olyckliga.

Såväl storsäljaren Fanta Apelsin som Jaffa, innehåller bensen som ligger över det EU-tillåtna värdet på ett mikrogram per liter – dricksvatten. Det finns nämligen inga definierade bensenkrav vad gäller livsmedel.

– Men det finns inte naturligt i läsk och bör heller inte finnas där. International Agency for Research on Cancer placerar bensen i klass 1, vilket innebär att ämnet bevisligen kan ge människor cancer. Det finns studier som visar att människor fått leukemi efter att ha inandats bensen, säger Kettil Svensson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till GP.

Orsakas av kemisk reaktion

Fantan registrerades för 2,0 mikrogram per liter, medan Jaffa noterade 2,2. Sannolikt beror förekomsten på att bensen kan uppstå av en kemisk reaktion då det finns både natriumbensonat och askorbinsyra – vilket många läsker gör.

Jens Spendrup, vd för Spendrups som tillverkar Jaffa, till aftonbladet.se:

– Det finns inga gränsvärden för bensen i läskedryck i Sverige. Det är en väldigt låg halt som spårats, men det är fortfarande viktigt att vi jobbar för att inte ha någon bensen alls i våra drycker. Därför håller vi nu på och formulerar om Jaffan. Vi tar folks oro på allvar även om det rör sig om väldigt små mängder av bensen.

Livsmedelsverken i USA Tyskland och Storbritannien håller på med en liknande fast ännu större undersökning.

Bensen kan orsaka leukemi

Tidigare artiklar:

Patrik Andersson

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer