Låt inte kyla och mörker stoppa dig

Viktklubbs expert Shirin Djavidi ger sina bästa tips för mörkerträning

Träna utomhus året runt och även i mörker?

Javisst!

Men se till att vara rätt utrustad.

Spring bara spring. Låt inte snö, mörker och kyla hindra dig från att träna.
Spring bara spring. Låt inte snö, mörker och kyla hindra dig från att träna.

Just nu är det som mörkast ute och det känns långt tills vi får ljusa kvällar igen. Men misströsta inte. Det går alldeles utmärkt att träna i alla väder och på dygnets alla timmar. Du behöver bara tänka lite annorlunda när det är mörkt.

Se till att synas

Det är flera saker att tänka på. Dels behöver du bära reflexer, allra helst en reflexväst för att andra ska kunna se dig. Som bilist är det i princip omöjligt att se någon som kommer och går med svarta kläder och det kan sluta i katastrof. Det här gäller ju oavsett vad du gör för sport som löpning, cykling eller promenader.

Sen kan du även behöva en pannlampa, för annars är det lätt att trampa snett, om du inte ser vart du springer. Det ger också en känsla av lugn att se ordentligt. Det finns olika sorters lampor för olika ändamål. Kolla med en bra sportbutik.

Bättre klipp i steget

Har du snö där du tränar är det viktigt att trä på broddar på dina löparskor för att inte halka runt på isfläckar. Det finns även löparskor med spikar under. Ett steg med spikar under fötterna ger ett mycket bättre löpsteg eftersom du slipper vara orolig över om det ska vara halt eller moddigt under foten.

Några andra bra tips är att ha med mobilen ifall det skulle behövas.

Klä dig rätt med funktionsplagg och skaljacka för att skydda mot vind och regn. Tunna löparvantar och mössa är skönt att ha också. Sådär ja, nu är du laddad för att sticka ut och träna i mörkret.

Lycka till!

Publisert: