Paddla dig i form

avJohanna Björklunds

JOHANNA TESTAR: Stand up paddleboarding

1 av 3 | Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Bli ett med naturen! Stående paddling är ­mindfulness och grym coreträning i ett.

Till min besvikelse lyser solen med sin frånvaro. Jag som är säker på att det blir årets första dopp i dag, ofrivilligt.

Jag ska testa SUP, Stand up paddleboarding, som innebär att man står på en stor surfbräda och paddlar sig fram. Men instruktören och personliga tränaren Magnus Hagström nöjer sig inte där. Han lägger dessutom till styrkeövningar på brädan.

Det kräver total koncentration att bara ­kliva ut på brädan, men den är stor och det är lättare än jag trott att bemästra balans, paddel och styrning.

Blev inget dopp

Då kommer nästa test. På vingliga armar och ben får jag göra knäböj, utfall, armhävningar och solhälsningar. Och trots idoga försök från både Magnus (”Nu tar vi en riktig utmaning, burpees”) och fotografen Margareta (”Hoppa lite högre”) lyckas jag hålla mig torr.

När vi ska paddla snabbt blir det genast mer teknik. Jag far sicksack över sjön och sneglar avundsjukt på Magnus raka kurs. Andningen blir ansträngd och mina ben skakar. Eftersom jag hela tiden parerar vattnet engageras hela kroppen – från de små musklerna i fötterna till de inre stabiliserande i bålen. Till min förvåning eftersom jag helt glömt att jag tränar.

Ny, dyr hobby

Förutom ljudet av brädan som skär i vattenytan är det helt tyst när vi sakta glider fram. Att vara så här nära naturen ger en fantastisk känsla av frihet. Det är mäktigt och jag ler som ett barn på julafton.

Jag tror att alla kan uppskatta SUP, till och med badkrukor. Enda nackdelen jag kan se är en ny kostsam hobby för min egen del.

En bräda kostar cirka 10 000 kronor och ­användningstiden är ju tyvärr kort.