5 saker vi älskar med …Grönkål

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox

1 Rena anti­rynkmedlet

Grönkål har upphöjts till supergrönsak och toppar nu USA-listan över mat som bromsar åldrandet, så kallad ”anti-aging food”. Mycket tack vare grönkålens alla antioxidanter, framförallt vitamin C, som hjälper till att upprätthålla hudens elasticitet och på så sätt förebygger rynkor. En studie publicerad

i American Journal of Clinical Nutrition visar att ett dagligt högt intag av C-vitamin kan minska antalet rynkor.

2 Bättre än solbrillor

Grönkål innehåller väldigt mycket lutein, som tros skydda ögonen mot skadligt solljus och åldersrelaterad makuladegeneration, den så kallade ”gula-fläcken-sjukan”.

3 Tål vårt klimat

Grönkål passar perfekt på våra breddgrader eftersom den kan stå ute i snö och skördas efterhand. Frostnupna blad smakar dessutom bäst.

4 Gör dig smartare

En svensk studie som publicerats i tidskriften Pediatrics visar att folat, som finns i grönkål, kan påverka vår kognitiva förmåga, som gör att vi kan ta in och tolka information. Tonåringar som fick i sig mycket folat fick högre betyg i skolan. På samma sätt tycks brist på folat öka risken för demens.

5 Håller dig frisk

Forskarna klassar numera grönkål som något av det nyttigaste vi kan äta. Precis som alla andra grönsaker fyllda av viktiga vitaminer stärker den immunförsvaret som skyddar oss mot allehanda sjukdomar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN