”Får man diabetes av lightläsk?”

HÄLSA

Läs chattet med dietist Josefine Jonasson

Josefine Jonasson säger: Hej hej - nu är jag på plats!
smilla säger: hur ser en bra frukost ut? vad för pålägg? vilken typ av yoghurt? bra juice?
Josefine Jonasson säger: Hej Smilla! En bra frukost kan vara ett par skivor grovt bröd med Lätta, skinka och paprika, lättyoghurt naturell med hallon eller banan, en kopp kaffe. Vill man kan man äta gröt istället förstås. istället för juice är det alltid bättre att äta en hel frukt, men om man vill ha juicen ska man vara noga så att det är just bara juice, inte massa socker.
Emma säger: Hej Josefine! Jag har en förmåga att lätt gå upp i ansiktet, främst kinderna. Finns det något tips på hur man undviker detta?
Josefine Jonasson säger: Hej Emma! Tyvärr kan man inte själv påverka var de extra kilona sätter sig. Det enda sättet att undvika det är att över huvudtaget undvika att gå upp i vikt. Det är ibland lättare sagt än gjort. Lycka till!
Ulf säger: Är kokosfett att rekommendera då man går på diet?
Josefine Jonasson säger: Hej Ulf! Kokosfett innehåller väldigt mycket mättat fett, vilket är ovanligt för vegetabilier, det är aldrig att rekommendera, oavsett om man går på diet eller inte.
säger: Finns det några nötter som det INTE är bra att äta regelbundet?
Josefine Jonasson säger: Nej, inte specifikt, men för mycket nötter över huvudtaget kan leda till ett för högt fettintag - lagom är bäst!
Knubbsälen säger: Hej! Hur mycket betyder det att man tränar konditionsträning. Jag tränar kampsport och yoga 4 gånger i veckan nu, men har svårt att gå ner, fastän jag äter nyttigt. Är 1.61. Väger 77 kg.
Josefine Jonasson säger: Angående nötterna, innan jag går vidare på nästa fråga: Som jag skrev ovanför så är kokosnötter inte att rekommendera att man äter regelbundet men jag antog att Du menade andra typer av nötter.
säger: Jag är jätteförtjust i granatäpple, finns det några risker med att äta ett om dagen?
Josefine Jonasson säger: Hej! Konditionsträning är jättebra om man ska gå ner i vikt. Testa ett tag för att se om Du får några resultat. När det gäller granatäpple så kan jag inte tänka mig att det skulle vara skadligt på något sätt.
jag... säger: Jag behöver gå ner några kilon. Hela dagen och kvällen går bra men när jag lägger mig så kan jag ej somna för att jag är hungrig gissar jag... så jag ligger vaken till sent och till slut går jag upp och tar en smörgås eller något annat onyttigt bara för att kunna somna. Vad kan jag göra åt detta?
Josefine Jonasson säger: Hej! Hur äter Du under dagen? Det låter som att Du får i Dig för lite mat under dagen och därför blir Du så hungrig. Prova med att förebygga hungern så får Du bättre nattsömn oxå. Var rädd om Dig!
säger: Hej, vilka är dina bästa viktminskningstips?
Josefine Jonasson säger: Mina allra bästa tips är: Äta regelbundet (frukost+lunch+middag+ett par mellanmål), äta enligt Tallriksmodellen till lunch och middag, promenera en timme varje dag, begränsa godisintaget till helgen. Om man gör så så kommer man att se resultat!
säger: För dig som dietist, vad anser du om kostrådgivare? Bra för "vanligt" folk?
Josefine Jonasson säger: Ja, det beror på vad man har för problem förstås. En del människor får inspiration och motivation genom att prata med kompisar som lyckats och det är jättebra. Om man utger sig för att vara expert, eller kostrådgivare tycker jag att det är viktigt att man har ordentlig kunskap som bygger på vetenskap, inte bara på egna erfarenheter.
Emma säger: Hejsan! Hur farligt är egentligen godis dvs. socker för vikten? Jag är ganska duktig vad gäller mat i övrigt men just godis har jag riktigt svårt att hålla mig undan..
Josefine Jonasson säger: Hej igen Emma! Socker är inget gift men om man får i sig mycket socker och godis kan det vara svårt att få plats med nyttig energi, om man samtidigt ska gå ner i vikt. Om man äter varierat så kan man få plats med lite godis i "kaloribudgeten" men det handlar inte om jättemängder.
challe säger: hej jag håller på slutar med sötsaker och vill ersätta de me något annat gott till teet. Jag har valt pistagenötter. Ca 1-2 hg per dag. Hur låter det?
Josefine Jonasson säger: Hej Challe! Nja, 1-2 hg nötter innehåller över 1000 kalorier och det är det svårt att få plats med om man vill gå ner i vikt. Några nötter kan Du dock få plats med utan problem om Du slutar med sötsaker.
anna säger: hej Josefine. Mitt problem är att jag småäter godis och andra sötsaker men även chips, jag vill gå ner i vikt men det känns som om jag har hamnat fel och jag vet inte vad jag ska göra, jag äter för mig själv för jag vill inte att andra ska se mig nät jag småäter, vad ska jag göra för att låta bli äta sånt! jag fick en dotter för 6 månader sen.
Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Jag förstår att Du tycker det är jobbigt och behöver komma ur Dina vanor. Börja med att vara noga med att äta regelbundet, planera måltiderna varje dag så att Du aldrig blir jättehungrig. Ät godis och chips en dag i veckan och försök välja frukt till vardags. Det lättaste vore förstås om Du låter bli att köpa hem godsaker. Var rädd om Dig och njut av Din dotter.
tje säger: jag dricker 2 cola om dan och jag tror att det är dåligt är de det?
Josefine Jonasson säger: Hej! 2 33cl burkar cola innehåller ca 250 kalorier och en massa socker. Det är vare sig bra för hälsan eller tänderna alltså.
säger: Hej. Ibland blir man sugen på något gott, och då brukar jag köpa Marabou Premium Choklad, med olika smak. Är det en ok choklad?
Josefine Jonasson säger: All choklad är ok i rimliga mängder, ingen choklad är bra i stora mängder. Det beror alltså på hur mycket Du äter :-)
Josefine Jonasson säger: All choklad är ok i rimliga mängder, ingen choklad är bra i stora mängder. Det beror alltså på hur mycket Du äter :-)
Nisse säger: Hej Josefine:) Jag har hört att man kan åka på nåt som heter diabetes typ 3 om man dricker för mycket lightläsk. Stämmer det? Ha en bra dag!
Josefine Jonasson säger: Hej Nisse! Nej, det har jag inte hört något om, men för mycket läsk är aldrig nyttigt, oavsett om det är light eller inte. Ha en bra dag Du oxå :-)
Moderator säger: Nu hinner vi en fråga till
Lotta säger: Man rekommenderas ofta att äta kyckling och fisk. Men om man inte äter skaldjur, fisk, fågel vad är bra att äta istället?. Bör man ta någon ersättningspreparat för att man inte äter fisk???
Josefine Jonasson säger: Hej Lotta" Det är inte fel att ta något omega3-tillskott om man inte äter fisk.