Opererade bort magen – för att slippa cancer

Cancer

Sjukdomen dödade fyra familjemedlemmar

Opererad Ruth Bendle, 20, och hennes syster Lisa, 23, har fattat det radikala beslutet att operera bort sina magsäckar för att slippa drabbas av en ärftlig, aggressiv cancerform.
Opererad Ruth Bendle, 20, och hennes syster Lisa, 23, har fattat det radikala beslutet att operera bort sina magsäckar för att slippa drabbas av en ärftlig, aggressiv cancerform.

Två systrar har opererat bort magsäcken för att skydda sig själv mot cancersjukdomen som dödat fyra nära familjemedlemmar.

Systrarna Lisa Bendle, 23, och Ruth Bendle, 20, fattade sitt beslut efter att de fått beskedet att de båda bar på den muterade gen som orsakade att deras pappa, faster, kusin och farmor dog i magcancer.

Lisa och Ruth är de första i Storbritannien som har opererat bort ett friskt, fungerade organ för att undvika cancer, skriver Daily Mail.

– Vi har haft tur. Förhoppningsvis kommer cancern att ta slut här med oss, säger Ruth till tidningen.

Båda hade cancer

Systrarna började båda gå på regelbundna kontroller efter att deras pappa David dog i cancer, endast 49 år gammal. Det första testet i december förra året såg bra ut, men i juli i år visade det sig att både Lisa och Ruth bar på de farliga cellförändringarna.

Ytterligare ett test bekräftade farhågorna – systrarna hade ärvt pappans muterade gener.

– Vi kunde inte tro att båda hade fått cancer på samma gång, säger Ruth.

De bestämde på en gång att de ville operera bort magsäcken och genomgick operationen mindre än två månader senare.

Efteråt undersöktes flickornas vävnader och det visade sig att Ruth redan var sjuk och att hon hade dött inom ett år om hon hade haft kvar magsäcken.

Även Lisa hade cancerceller men sjukdomen hade inte avancerat lika snabbt i hennes fall.

– Det här är en tragisk berättelse med ett lyckligt slut. Pappa var en sådan familjeman och vi var hans stora lycka. Innan han dog, sade han att han var ledsen eftersom han trodde att vi hade ärvt hans sjukdom. Jag vet att han tittar ner på oss och är nöjd med att vi mår bra, säger Lisa.

Har gått ned i vikt

Den cancerform som Lisa och Ruth hotades av är mycket aggressiv och visar knappt några symtom förrän i de sista stadierna av sjukdomen.

Veckor innan operationen försökte systrarna gå upp så mycket som möjligt i vikt. Systrarna kan leva utan magsäcken men båda har förlorat mycket vikt. Maten de äter passerar direkt från matstrupen till tunntarmen. Läkarna tror att systrarna så småningom kommer kunna äta normalstora portioner.

– Vi kan äta samma saker som tidigare men inte lika mycket åt gången. Om vi äter för mycket mår vi illa, säger Lisa.

Om någon av systrarna bestämmer sig för att skaffa barn ska de genomgå provrörsbefruktning för att kontrollera att embryot inte har den farliga cancergenen.

Läkaren Richard Hardwick vid Addenbrookes sjukhus genomförde operationerna. Sjukhuset har kartlagt över 200 familjer som har ärftliga cancersjukdomar.

– Problemet är att tills vi kan manipulera generna finns det bara en sak att göra och det är att operera, säger han.

Susanna Vidlund

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer