”GI är som Kejsarens nya kläder”

HÄLSA

Professor Stephan Rössner chattade med läsarna

Millan säger: Hejsan, Är det noga med att man ska äta upp sina kalorier varje dag, även om man blir mätt på mindre? Spelar det någon roll vad för kalorier man äter t ex sallad eller godis?

Stephan Rössner säger: I princip "räknas" alla kalorier. Ett bra program, som funkar, brukar innebära att man drar bort 600, högst 1000 kcal, från ursprungskosten. Har Du ätit vettigt och känner dig mätt, så är det ingen vits att tvinga i sig mer mat. Men äter du knackigt är det för långsiktigheten bra att du i alla fall får i dig vad som beräknats. Sallad eller godis är som att jämföra äpplen och päron. Sallad ger ju nästan inget, godis socker + fett

Mia säger: Hej, Jag har en mycket stor övervikt på 70 kg varav jag redan nu har gått ner -31 kg sedan april-06. Min hud har redan nu börjat "hänga", hur kommer jag att se ut om jag forstsätter gå ner min 70 kg, tanken skrämmer mig, kommer min hud att kunna återanpassa sig till min nya vikt?

Stephan Rössner säger: Detta är en vanlig fråga, men först JÄTTEGRATTIS!!!! Du har gjort en jätteinsats för att slippa diabetes, ledbesvär och många andra sjukdomar. Beträffande huden: Folk är så olika, vissa anpassar sig, andra sämre. Se det POSITIVA i din succé, vänta till du inte går ner mer, låt det ta ett halvår och fundera sen igen! OM du behöver det som kallas reduktionsplastik för att ta bort överskott får du nog räkna med att betala själv- men metoderna finns. Se det som långsiktig hälsoinvestering!

carl säger: hej stephan, tänkte hoppa på GI, vad tycker du om det?

Stephan Rössner säger: GI är bara ett annat sätt att äta balanserat, jag brukar kalla det kejsarens nya kläder. Bra mat har alltid varit fiberrik, fettfattig, långsamma kolhydrater etc, vad man än kallat metoden. GI råkar komma som en kommersiell megahit. Men i motsats till annat är detta ju ingen bluffmetod, bara en förpackning för vad vi redan vet!

säger: Finns det några studier gjorda, med överviktiga patienter, som fått olika koster. T e x en grupp vars intag av föda mest bestått av kolhydrater, en grupp med proteiner, en grupp med högt fettintag, det vore intressant, tycker jag att känna till. Vad behöver kroppen mest av för att omvandla födan, till energi. Kolhydrater, fett eller protein? Fungerar det som kemins, lika löser lika eller? undrar Gullan

Stephan Rössner säger: Detta ÄR komplicerat! Du får nog låna en bok om detta. Kort: Protein ger mättnad, därför funkar t ex Atkins i början. Om man äter lågt eller högt fett tycks inte vara så viktigt, det är antalet kalorier per dag som avgör. Men fett ger dålig mättnad = risk att överäta. Det finns MASSOR kring detta. Sök också på nätet, om Du är nyfiken, professor Arne Astrup i Danmark är en pionjär här!

Flodhästen säger: Är Gastric Bypass en bra lösning om man har BMI över 50?

Stephan Rössner säger: Ja, det får man nog säga! Ofta gör kirurgen vad han lärt sig, men Bypass torde vara den metod, som ger mest viktnedgång! Fråga din operatör, de berättar gärna!

Kakan säger: Har precis fått positivt gravbesked. hur ska jag undvika att gå upp alltför mycket under graviditeten? är rädd för att äta för lite

Stephan Rössner säger: Du behöver nog inte vara rädd för att äta för lite; även de som kräks genom graviditeten brukar föda pigga barn. Medelviktökningen i våra data var 14 kg. Ät som de säger på MVC. Oklart om du har viktproblem nu, men har du svår fetma vet man att det räcker med att gå upp 6.8 kg då klarar sig babyn fint!

Anna säger: Hej, jag vet att ni inte förordar snabba lösningar, men jag vill gå ner cirka 7 kilo och tänkte äta Nutrilett som en kickstart i ungefär en vecka för att komma in i rätt "stämning". Är det okej? Jag kan min näringslära och ligger inom normal BMI men trivs bättre på en lägre vikt.

Samt – är det bra/vettigt att byta en påse Nutrilett mot havregröt med osötat äppelmos + en knäckemacka med rökt kalkon?

Stephan Rössner säger: Man kan ha Nutrilett som s k meal replacement och varva med annat - eller bara leva på det i 2 veckor. Beror lite på hur du vill ha det. Om man BARA kör Nutrilett får man efter 3-4 s k ketoner i kroppen, dvs sura fettprodukter, som dämpar aptiten. Då är det lättare att hålla ut i 2 v- men det stör förstås vardagslivet. Vill du bara vara säker på att lätt få i dig ett bra smalt mål är Nutrilett helt OK- så länge du vill!"

kakan säger: Tror du att det finns något som kallas Kolhydratsberoende, och ska man i så fall avstå från allt var kolhydrater heter?

Stephan Rössner säger: Mycket ifrågasatt om detta finns. Det finns seriösa forskare som tror på detta, lika seriösa som inte tror. MÖJLIGEN finns en liten grupp, som är känslig, men vanligt är det ej. Och behandlingen är densamma som för alla andra!

Anna säger: Hej. Har du några bra råd att ge en medelålders kvinna med ca 10 kg övervikt. Har varit med i Aftonbladets Viktklubb, så jag vet hur jag ska äta. Promenerar raskt med växelvis jogging tre ggr per vecka, men har svårt för att tappa kilon. Min mamma var rejält överviktig. Hur stor betydelse kan detta ha ?

Stephan Rössner säger: Säkert stor betydelse. Med åren får vi alla svårare att gå ner. Våra analyser av viktklubb visar dock att kvinnor över 55 gick ner MINST lika bra som yngre. Men det ÄR tuffare; med åldern blir vi "energisparbössor".

Hörde av en dietist att makrill i tomatsås på smörgås om jag behöver lite snabbmat. Men enligt viktväktarnas pointsbok innehåller det för mycket points! Hur ligger det till egentligen? Tycker ju att det är så gott. säger:

Stephan Rössner säger: Vet ej hur makrillen är gjord, läs på burken. 1. FISK ska vi äta mer av 2. fiskprotein ger bra mättnad, 3. såsen nog enda problemet! Läs- svårt att tro att du inte kan käka makrill. Mängden spelar ju f ö alltid in!

säger: Vad anser du om Herbalife

Stephan Rössner säger: Konstig rörelse, man kan gå ner, hålla vikten och gå upp av herbalife, låter skumt! 3 komponenter, ett proteinpulver (nog OK?), några örter (?), några piller. Vi upptäckte att man raggade kunder på skolgårdar och jag gillar inte metoderna.

Läs mer: