”Nu vill jag lära min nya mun att kyssas”

1 av 3 | Foto: transplanterat ansikte För två år sedan fick Isabelle Dinoire ny haka, ny mun, ny näsa och nya kinder. Nu har hon vant sig vid ansiktet och lärt sig att prata och äta. Men inte kyssas. Ännu.
HÄLSA

LONDON. Isabelle Dinoire, 40, fick ett nytt ansikte av en död kvinna.

Hennes högsta dröm är att kunna kyssas igen.

– I början var det avskyvärt att känna insidan av en mun som inte är min, säger hon.

Isabelle Dinoire är den första i världen som genomgått en ansiktstransplantation. Hon förlorade en stor del av sitt ansikte när hon anfölls av familjens hund.

För två år sedan fick hon en ny näsa, läppar och haka från Mayline S:t Aubert, 47, som begått självmord.

Nu har Isabelle Dinoire från Valenciennes i Frankrike skrivit boken ”Isabelles kyss” om sitt ansikte.

Lärde sig att äta och prata

Hon äter mediciner för att kroppen inte ska stöta bort hennes nya hudvävnad och organ. Hon har fått lära sig att äta och prata igen.

– Läkaren sa att jag garanterat skulle kunna äta efter operationen men det var inte säkert att jag en dag kan kyssas, säger hon i Daily Mail.

Nu tränar hon musklerna kring munnen.

– Jag kämpar och fortsätter försöka för att en dag klara av det. När folk säger att det aldrig kommer att gå blir jag ännu mer beslutsam.

Före operationen skiljde hon sig från sin man Vincent Guarendelli. De har barnen Lucie, 18, och Laure, 14. Familjens hund bet sönder hennes ansikte när hon tagit sömnmedel och låg och sov.

Transplantationen blev Isabelle Dinoires räddning. Men hon har blandade känslor inför sina nya ansiktsdrag.

”Hennes hår”

– Jag har fått ett hårstrå på hakan som jag aldrig haft förut. Jag vet att det är mitt men samtidigt är ”hon” där. Hårstråt är hennes, säger Isabelle Dinoire.