Hon tog tio Treo om dagen

HÄLSA

Helena, 37, har haft migrän i 23 år

Förut blev Helena Lindman, 37, helt utslagen av sin migrän.

Smärtan försökte hon döva med vanliga värktabletter, men medicinen gav henne bara mer huvudvärk.

En skräddarsydd behandling med migränmedicin och mental träning har hjälpt Helena tillbaka till ett drägligt liv igen.

Foto: Johan Bävman
Skräddarsytt Sedan Helena Lindman fått en skräddarsydd behandling med medicin och terapi mot migränen har hon fått ett nytt liv.

Den första migränattacken kom när Helena Lindman var 14 år. Hon hade just varit och permanentat håret.

– Det bara smällde till i huvudet och jag mådde så illa att jag fick kliva av bussen och kräkas. På något sätt lyckades jag ändå kravla hem, säger hon.

Troligen var det alla starka lukter på frisörsalongen i kombination med att hon hade spänt nacken som utlöste anfallet. Det första anfallet skulle följas av många fler.

– Ofta kom de när jag var spänd eller när jag skulle göra något roligt. Gick jag på konsert fick jag migrän efter en låt och tvingades jag gå hem.

Tog tio treo om dagen

Värken var så svår att Helena låg i sängen och tryckte en kudde mot ena ögat för att lindra smärtan.

– En vän till familjen, som var läkare, gav mig migränmedicin. Men det var stolpiller och det ville jag inte ta. I stället började jag ta Treo för att gardera mig mot nya anfall.

Helena fortsatte att självmedicinera med Treo och det tyckte hennes läkare var okej – så länge hennes mage tålde det. Som mest var hon uppe i tio tabletter om dagen

Hon fick också ge upp drömmen om att starta egen förskola. Hon klarade helt enkelt inte av att jobba på dagis längre.

– Jag var så arg på min situation. Hela tillvaron var en ständig kamp mot värken.

Helena bet ihop i många år. När hon fick sin son brukade hon ligga och kräkas av smärta samtidigt som hon ammade.

Hon var ofta sjukskriven och lyckades till slut gråta sig till en remiss för utredning.

– Först då, när jag var 32 år, fick jag diagnosen migrän. Då hade jag blivit beroende av Treo och fått en läkemedelsutlöst huvudvärk också.

Ny kroppskännedom

Hon fick en remiss till Erstagårdskliniken i Stockholm för avgiftning och det var efter den som hennes väg tillbaka till livet började.

Helenas läkare skräddarsydde en behandling speciellt för henne. Hon fick bland annat en nässpray mot migrän och en blodtrycksmedicin som också lindrar sjukdomen.

– Men det var minst lika viktigt att jag fick lära mig meditation, kroppskännedom och mental träning, säger Helena.

I samband med avgiftningen gick hon i kognitiv beteendeterapi.

– Det hjälpte mig att acceptera och hantera min sjukdom. Jag lärde mig att tänka annorlunda och hitta nya förhållningssätt till min migrän.

Ofta är det stress, både negativ och positiv, som löser ut Helenas anfall. Därför mår hon bättre av avslappningsövningar och mental träning.

– Jag försöker sluta vara så duktig jämt och sänka kraven på mig själv. Nästan alla med migrän är ambitiösa och ger alltid 110 procent, säger hon.

Jobbar halvtid

I stället försöker Helena att stanna upp , begrunda varför hon pressar sig själv så hårt och hitta ett ”snällare” beteende mot sig själv.

Ett annat stöd är Migränförbundet. Första gången hon kom i kontakt med dem och läste deras bok ”Mindre migrän, mer liv”, grät hon.

– Det var så fantastiskt befriande att inse att jag inte var ensam om att ha det så här!

I dag jobbar Helena på Migränförbundet på halvtid. Hon får fortfarande några anfall i månaden, men medicinen hjälper henne att hålla sig på benen.

– Jag kräks inte längre och mår rätt okej när jag får anfallen. I dag har jag definitivt ett bra liv. Visst är migränen jobbig fortfarande, men det går inte att jämföra mot hur det var tidigare.

Helt frisk kommer hon troligen aldrig att bli. Hennes migrän är ovanligt svår och kronisk.

– Jag önskar att jag hade fått min diagnos tidigare, då kanske jag hade sluppit den kroniska formen av migrän. Och jag hade sluppit bli beroende av Treo.

”Ge inte upp”

Helena Lindmans tips för dig som lider av migrän:

Vad gör man åt migrän?

Läs mer:

Vivvi Toikkanen ([email protected])