Läkarlarm: östriol ger cancer

Publicerad:
Uppdaterad:
Slåss mot sjukdomen Maria Sedströms stora stöd i kampen mot livmodercancern är maken och döttrarna, här på bilden Ella, 3.
Foto: Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
Slåss mot sjukdomen Maria Sedströms stora stöd i kampen mot livmodercancern är maken och döttrarna, här på bilden Ella, 3.

Hälsa

Läkarna är frikostiga med östriol till äldre kvinnor.

Nu visar en skrämmande studie:

Risken för livmodercancer fördubblas.

Universitetssjukhuset i Lund presenterade i går resultatet av en studie där 40 000 kvinnor har följts i 15 år.

Några kvinnor drabbades av livmodercancer.

Nu avslöjas en gemensam nämnare.

– Alla hade ätit tabletter med låga halter av östrogen, alltså östriol. Nu vet vi att cancerrisken fördubblas av medicinen, säger gynekologen Elisabeth Epstein, en av dem som genomförde studien.

Var inte ofarligt

Att högpotenta östrogener ökar cancerrisken är känt.

Men läkemedlen mot sköra slemhinnor, med låg halt av östrogen, har ansetts vara ofarliga fram till nu.

– Det är större risk med medicinen i tablettform. Om man behandlas med östriol bör man välja det vaginala preparatet, säger Elisabeth Epstein, som tycker att läkare har varit för generösa med medicinen.

– Ofta har man skrivit ut den på felaktiga grunder, säger hon.

Nu uppmanas kvinnor att vara försiktiga.

– Om man får en liten blödning i samband med att man äter de här preparaten måste man uppsöka läkare, säger Elisabeth Epstein.

Fick besked i mars

Tvåbarnsmamman Maria Sedström, 44, fick beskedet i mars. Hon var drabbad av cancerformen livmoderarkom. Diagnosen slog ner som en blixt i familjens vardag.

– Rädslan för att inte finnas där för mina två döttrar är det värsta. Jag vill ju se lilla Ella börja skolan. Jag vill se mina döttrar växa upp, säger Maria Sedström.

Tiden efter sjukdomsbeskedet beskriver Maria Sedström som en känslomässig berg- och dalbana. Hon råder andra drabbade att alltid ha en kunnig person till hands.

– Jag har en sjuksköterska som jag kan ringa när jag vill. Det

hjälper jättemycket.

Publicerad: