Har du fel jobb?

Av: 

Terri Herrera Eriksson

Hälsa

9 tecken på att det är dags att gå vidare

Är du tillbaka efter semestern med akut jobbångest? Har du ägnat sommaren åt att gruva dig inför mötet med chefen? Då har du fel jobb.

– Ingen som är på rätt plats känner så, säger Nina Jansdotter, karriärcoach. Men alla kan hitta ett arbete de trivs med, om de vågar satsa.

Nu återvänder många till jobbet, utvilade och entusiastiska efter semestern. Men andra inleder hösten med att räkna dagar till jullovet.

– Jag brukar kalla det maxad söndagsångest, säger Nina Jansdotter, karriärcoach. Hela semestern har man gruvat sig för att återvända till jobbet och fått ont i magen bara man tänkt på chefen eller arbetsuppgifterna.

Maxad söndagsångest är vanligare än man tror. Men bara för att det är vanligt betyder det inte att det är acceptabelt, menar Nina Jansdotter.

– En människa som är på rätt jobb tänker inte så. Lider du varje måndag av att arbetsveckan börjar måste du göra något åt din arbetssituation.

Vad är skillnaden mellan allmän höstseghet och att sitta på fel jobb?

– Det är rimligt att vara ur fas och ha svårt att komma igång efter en lång ledighet. Det är också helt normalt att i kortare perioder tycka att jobbet är alltför stressande eller dödligt trist. Men när arbetet drar all energi och glädje ur dig har du fel jobb. Det är inte rimligt att gå omkring som en zombie i augusti, innan höstmörkret ens har börjat.

Ska jag säga upp mig om jag känner så?

- Vissa tycker att det bästa är att hoppa av på vinst och förlust. Men för de flesta är det inte en optimal lösning. Red först ut vad du egentligen vill. Använd din omgivning, en terapeut eller en karriärcoach som bollplank. Det är inte alltid nödvändigt att byta arbetsplats. I många fall kan problemet lösas genom ett samtal med chefen, som ordnar nya arbetsgifter internt.

Men många har svårt att ta första steget mot förändring.

- Många jag möter är förblindade av negativt tunnelseende. De klagar på att den bransch de egentligen vill ge sig in på är för svår, att de är för gamla och borde vara tacksamma för det jobb de har. Jag köper inte de resonemangen. Klart du ska omskola dig även om du är 40-50 år. Är du 45 har du 20 år kvar till pensionen. Det är en lång tid att vara på fel plats och kan förstöra din hälsa, dina relationer och din allmänna livslust.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Om du vantrivs – så går du vidare

Publisert: