Så ska du agera när ett barn håller på att drunkna

avKarin Holmberg

Publicerad:
Foto: Colourbox
Så ska du agera när ett barn håller på att drunkna.

Sommaren har än så länge bjudit på härligt väder och mycket bad.
Men att många håller till vid stranden eller poolen – innebär också en ökad risk för olyckor.
Här berättar sjuksköterskan Camilla Thurell hur du ska agera om du upptäcker att ett barn håller på att drunkna.

Varje år inträffar det ett antal drunkningsolyckor i Sverige. De somrar som bjuder på fint väder innebär oftast att antalet olyckor ökar.
Sommaren 2018 är inget undantag. I maj och juni drunknade fem barn, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet, det är lika många barn som drunknade totalt under 2017.

Spreds ett klipp

Tidigare i sommar spreds ett klipp från Räddningstjänsten där brandmän går runt på stranden och tar mobiltelefoner från föräldrarnas händer. Klippet är humoristiskt men har en allvarlig underton och budskapet är glasklart – lägg ifrån dig din mobil när du är på stranden med dina barn. För när det gäller drunkningsolyckor så är det uppsikt som gäller – hela tiden. När man talar om små barn så är det en armslängd bort som gäller. En drunkning sker snabbt och tyst och vattnet behöver inte vara djupt för att olyckan ska vara framme.

Så bör du dig åt för att rädda ett liv

Om du är på stranden eller vid poolen och upptäcker ett barn som ligger stilla i vattnet så gäller det att fatta dig snabbt. Varje sekund räknas när det gäller en drunkningsolycka.

I programmet Älskade unge berättar sjuksköterskan Camilla Thurell hur man ska bära sig åt för att rädda ett liv när olyckan är framme.

– Det första du ska göra är att skrika på hjälp så att någon kan larma 112 och sen är det att påbörja inblåsningar redan i vattnet. Fem inblåsningar eller tills det att man har fått upp barnet ur vattnet.

Hur ska man göra sen?

– Då gäller det att direkt påbörja hjärt- och lungräddning. Fem inblåsningar, antingen i vattnet eller uppe på bryggan, och sedan 30 kompressioner sedan 2 inblåsningar och sedan 30 kompressioner.

Camilla berättar att det viktiga är att inte sluta utan att fortsätta med 30 kompressioner och två inblåsningar fram tills dess att ambulansen kommer på plats eller om barnet börjar andas på egen hand. Om barnet börjar andas igen så är det stabilt sidoläge som gäller till ambulansen når fram.

Det här kan du göra när du är vid vatten med dina barn

  • Ha alltid uppsikt på dina barn, om det gäller små barn så var aldrig mer än en armslängd bort

  • Stoppa undan din mobiltelefon

  • Ha alltid flythjälpmedel på barn som inte kan simma

  • På brygga och båt ska små barn alltid ha flytväst

  • Ha koll på hur man gör Hjärt- och lungräddning

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM