Jag har så dålig självdisciplin

HÄLSA

Jag är 30 år och mitt problem är att jag inte har någon självdisciplin när det gäller mat. Jag har länge kämpat något fruktansvärt med min övervikt, men får inte bukt med den. Jag sätter upp mål varenda dag men det går helt enkelt inte! Jag har en sambo

som gör allt för att stötta mig och försöker hjälpa mig på alla sätt. Jag har viljan, men den är tydligen inte tillräckligt stark.

Svar: Det finns nog inget som är så svårt som att ändra vanor. Det vanliga är att man startar alldeles för hårt, "i morgon ska jag börja ett nytt liv", och att man slår ner på sig själv när man misslyckas. Först behöver du fundera över vilka mål du har och tänk då på att inte sätta dem för högt. Fundera också över varför du ska genomföra en förändring. Är det för din egen skull eller är det någon annan som anser att du behöver gå ner i vikt? Om det är för någon annan kan det vara svårt med motivationen. Se på vilket sätt du ska nå målen och var då konkret. Skriv upp en vecka i taget vad du bestämt dig för att göra. När ska du ut och gå och hur långt? Vad gäller maten behöver du göra ett schema vad ni ska äta under veckan och sedan göra dessa inköp. Städa bort allt som du inte ska äta så du inte blir frestad. Bestäm vad du ska göra om du är sugen - dricka vatten, gå ut, titta på tv etcetera. Då din sambo stöttar dig kanske ni gemensamt kan göra dessa planer. Om du känner att det är för svårt, ta kontakt med en dietist.