Fetma ökar cancerrisk

Av: 

Sofie Strandberg

Hälsa

Ny studie visar: Sambandet större än vad man tidigare trott

Även människor som inte är kraftigt överviktiga bör hålla koll på sin vikt för att undvika cancer.

Det visar den största internationella studien om cancer och livsstil som någonsin genomförts.

- Cancer handlar inte om ödet, det handlar om hur du lever ditt liv, säger professor Martin Wiseman till BBC News.

Det är The World Cancer Research Fund som är ansvarig för studien. Man har sammanställt resultaten från 7000 existerande undersökningar som gjorts de senaste fem åren rörande cancer och livsstil. Detta gör den nya studien till den största inom sin genre.

Resultatet är entydigt. Sambandet mellan cancer och övervikt är större än vad man tidigare trott. Man rekommenderar därför att även vuxna människor som inte är kraftigt överviktiga bör hålla koll på sin vikt för att undvika cancer - utan att för den saken skull bli undernärd. Om man ser till måttstocken Body Mass Index (BMI) rekommenderas att man håller sig mellan 18,5 och 25 för att minska risken för cancer, uppger BBC News. Risken ökar efter att man fyllt 25 år och det är därför rekommenderat att därefter hålla sig så nära 18,5 som möjligt.

Studien pekar ut övervikt som den främsta orsaken till cancer. Människor uppmanas dra ner på rött kött och alkohol, sluta äta bacon, skinka och annan behandlad mat. Daglig träning uppmuntras samt att undvika bantningskurer och söta drycker.

- Cancer handlar inte om ödet, det handlar om hur du lever ditt liv. Det går att ändra på ett beteende. Det är viktigt att människor känner att de har kontrollen över sina liv, säger professor Martin Wiseman till BBC News.

Läkaren och cancerspecialisten Karol Sikora är tveksam till studiens ”budord” och menar att den bästa medicinen är att njuta av livet och att inte oroa sig allt för mycket för morgondagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: