Ett lerigt dopp i Döda havet

Hälsa

Hälsa på besök vid ett medicinskt underverk

Jag känner mig som Kleopatra.

Insmord i varm, mjuk lera från topp till tå guppar jag runt i Döda havets salta vatten som en gigantisk kork.

Kladdig och harmonisk.

Och om jag ser löjligt ung ut när jag kommer upp, då hade faktiskt den egyptiska drottningen rätt.

Det är en märklig känsla att sitta och läsa tidningen - i vattnet. Men i Döda havet är salthalten så hög, hela tio gånger saltare än vanligt havsvatten, att det faktiskt är möjligt.

Salthalten beror dels på att Döda havet inte har något utlopp, dels på att de omgivande bergen är saltberg. Under regntiden strömmar mängder av upplöst salt ned i havet och stannar sedan kvar när vattnet dunstar bort. Den sköna "sanden" på havets botten är i själva verket inget annat än salt.

Stränderna runt om är sterila

Salthalten gör att man kan ligga eller till och med sitta på vattnet.

Döda havet är inte mer än 400 meter som djupast. Stränderna är nästan sterila, och det enda som lever omkring havet är vildsvin och stengetter.

Efter att ha blivit insmord i den legendariska leran låter jag solen torka min kropp tills den svarta leran krackelerar i miljontals smala sprickor. Därefter kliver jag försiktigt i vattnet, sätter mig ner och lyfter upp benen.

Jag flyter!

Det salta vattnet gör att minsta småsår svider ilsket, men efter några minuter försvinner smärtan och kroppen känns mjuk och harmonisk.

När leran försvunnit är huden babymjuk.

Leran innehåller mineraler, salter och vulkanisk aska som tillsammans har läkande effekt och binder fuktigheten till huden.

Redan de gamla romarna förstod det magiska med Döda havet och den fantastiska svarta leran.

I stora grupper vallfärdade romarna till havet vid gränsen mellan Israel och Jordanien för att bli friska från reumatism, psoriasis och svårläkta sår.

Den egyptiska drottningen Kleopatra lät regelbundet skicka efter Döda havslera för att behålla sin ungdom.

Huruvida leran är källan till evig ungdom låter vi vara osagt, men faktum är att både leran och vattnet, som har en salthalt på 33 procent, har en läkande effekt.

I dag skickar flera länder i världen iväg psoriasissjuka och reumatiker på subventionerade hälsoresor till Döda havet.

- Solljus i sig är väldigt bra för psoriasis och många patienter har upptäckt att salta bad också har viss effekt på sjukdomen. Däremot finns det inga bevis för det och än så länge vet man inte riktigt varför det är så, säger Martin Hall, läkare på hudkliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm.

Gör underverk på psoriasis

Temperaturen i luften vid havet understiger aldrig 20 grader och vattnet närmar sig 28-30 grader. Eftersom Döda havet har 320 soldagar per år, så är det lätt att förstå att det gör underverk med psoriasis. Luften är rikare på mineraler här än på andra ställen i världen vilket filtrerar bort solens farliga strålar och man kan sola tre till sex timmar per dag utan att bli bränd.

Men Döda havet är allvarligt hotat.

Varje dag minskar vattenmängden med 10 mm och saltöarna blir allt större.

Vattnet från Jordanfloden räcker inte till. Israel och Jordanien planerar att försöka leda in mer vatten till Döda havet genom en konstgjord kanal för att rädda ett av världens medicinska underverk.

Gör din egen peeling

Helande verkan på många hudsjukdomar

Petra Holm

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa