Vilken färg är du? Nu kommer kursen som ger dig svaret

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Boken ”Omgiven av idioter” har blivit en riktig succé – nu kommer onlinekursen.
Foto: Maria Östlin/HOI Förlag
Boken ”Omgiven av idioter” har blivit en riktig succé – nu kommer onlinekursen.

Med en halv miljon exemplar sålda, bara i Sverige, har faktaboken ”Omgiven av idioter” blivit en riktig succé.
Nu kommer onlinekursen för dig som vill lära dig mer om kommunikation och hur du kan kommunicera med andra människor.
– Kursen passar alla som är nyfikna på kommunikation eller vill lära sig mer om hur man själv fungerar i olika sammanhang, säger Thomas Erikson, författaren till boken.

2014 släpptes boken ”Omgiven av idioter”. Boken blev snabbt en succé och har under åren släppts i flera utgåvor och dessutom getts ut i ytterligare 26 länder. Att boken skulle bli en sådan succé var dock inte något som författaren Thomas Erikson hade räknat med.

– Nej verkligen inte. Att skriva om det här ämnet var något jag hade planerat under flera år. Jag hittade faktiskt det första utkastet till boken nu i helgen och det skrev jag redan 2007. Däremot trodde jag aldrig att boken skulle tas emot på det sättet som den gjorde när den kom ut. Hade jag vetat hur jag lyckades med det så hade jag gjort om det, skrattar Erikson.

För dig som är mer nyfiken på kommunikation eller som inte läst boken kommer nu en onlinekurs som bygger på samma grund som den omåttligt populära boken.

Vilken färg är du?

Ämnet har under de senaste åren varit på mångas läppar. Många av oss har otaliga gånger, på både middagsbjudningar och arbetsplatsen, fått frågan ”vilken färg är du?”

Om den frågan gjort dig ställd så ska du få några ledtrådar. Är du stabil, lojal och omhändertagande och ser laget framför jaget så är du mest troligen grön, den färg som är absolut vanligast. Är du snarare analytisk, noggrann och eftertänksam har du förmodligen blå som starkaste färg. Är du personen som har flest facebook-kompisar, som alltid står i centrum och som sprudlar av energi och positivism då är du antagligen ganska gul. Om dominant, hetlevrad, tävlingsinriktad och snabb är de drag som beskriver dig bäst så tillhör du troligen den skara personer som är röda.

– Röda personer är de som det finns absolut minst av men som alla verkar ha en åsikt om. Många har haft chefer som är röda, inte för att alla chefer är röda men för att röda personer gör allt för att komma först och avancera. De är otroligt snabba och ambitiösa och jaget går ibland före laget, säger Thomas Erikson.

Utgår från DISA-modellen

Själva systemet, som boken och kursen beskriver, utgår från DISA-modellen, som är ett vanligt beteendeanalys som i flera år använts i bland annat rekryteringsprocesser. I modellen finns fyra olika typer av personligheter en för varje bokstav där D står för dominant, I för inspiration, S för stabilitet och A för analys. I boken har varje bokstav kompletterats med en färg där dominant förknippas med den röda färgen, inspiration med den gula, stabilitet med den gröna och analys med den blåa.

I boken och kursen får vi lära oss mer om de olika personligheternas mest framträdande drag och hur man lär sig att kommunicera med personer som har helt olika drag än sig själv, så att man slipper att känna sig som om att man faktiskt är omgiven av idioter.

– Även om titeln på boken i allra högsta grad är ironisk så är det nog en känsla som de flesta av oss någon gång upplevt i ett samtal med andra personer. Att de helt enkelt inte förstår vad man menar – att man är omgiven av idioter, säger Erikson.

Svårast att tolka

Det knepigaste är, enligt Erikson, att analysera de personer som har tre färger i sin personlighet.

– De är svårast att tolka eftersom de har många olika drag, både positiva och negativa, säger han.

Thomas Erikson, som är konsult med inriktning mot beteenden och kommunikation , har själv använt sig av systemet i 25 år och erkänner att han har mycket svårt att låta bli att analysera personer i sin omgivning.
– Jag får erkänna att jag inte kan låta bli att göra det, så jag antar att det är därför jag sällan blir bjuden på middag två gånger, skrattar han.

Vilken färg är du själv?
– Haha, den frågan har jag fått otaliga gånger men har aldrig avslöjat svaret. Jag kan erkänna att jag är en person med tre färger och den som är nyfiken får vänta till i höst då jag avslöjar vilka de är i min nya bok ”Omgiven av dåliga chefer”, säger Erikson.

Är du röd, gul, grön eller blå – lär dig mer i kursen

För dig som längtat efter att få lära dig mer om hur de olika personligheterna agerar i olika situationer är onlinekursen ett bra komplement till boken.

– Det spelar egentligen ingen roll om man läst boken innan. Det är två helt olika upplevelser att läsa boken eller ta onlinekursen. I kursen interagerar man mer, får svara på frågor och titta på film. Det är inte som att läsa boken på en skärm.

Vad lär man sig?

– Hur man känner igen olika beteenden, i vilka lägen de olika färgerna är bra och hur man kan kommunicera med andra. Kursen är inte inriktad specifikt på jobb eller privatliv utan ska passa så många som möjligt. Mitt råd är att börja med att förstå sig själv innan man börjar analysera omgivningen.

Hur lång tid tar kursen?

– Det beror lite på hur man angriper den. En del kommer säkert att avsätta några timmar och göra den i ett svep medan andra kanske tar ett avsnitt på vägen till jobbet och sen ett en annan dag.

Man kommer alltså att angripa den lite olika beroende på vilken färg man är?

– Ja, så är det förmodligen och alla sätt fungerar lika bra.

Foto: Alex Erikson Moby/HOI Förlag

Fakta:

  • Namn: Thomas Erikson

  • Ålder: 52 år

  • Familj: Gift och har vuxna barn

  • Jobbar som: Författare, föreläsare och konsult

  • Aktuell med: Onlinekursen ”Omgiven av idioter” och nya boken ”Omgiven av dåliga chefer” som släpps i höst.

Publicerad:

LÄS VIDARE