Sola lugnt!

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kommer apparaten som avslöjar farliga fläckar

1 av 2

Att mäta elektriskt motstånd i misstänkta födelsemärken eller andra hudförändringar.

Det är en ny metod att säkrare upptäcka hudcancer.

- Den nya tekniken kan lättare avgöra om en fläck behöver skäras bort eller ej, säger Peter Åberg, teknologie doktor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

Det har visat sig att 80 procent av de prickar som tas bort i dag är ofarliga och har tagits bort i onödan.

Peter Åberg har nyligen doktorerat på den nya metoden, som kallas djupselektiv elektrisk impedans.

- Förhoppningen är att den ska bli ett komplement eller hjälpmedel för att avgöra om ett födelsemärke behöver skäras bort eller ej, säger han.

Skär hellre än friar

Vanligen tittar man på misstänkta hudförändringar som prickar, födelsemärken eller leverfläckar och skär bort de som man tror kan vara cancer eller som kan utvecklas till cancer.

- Man skär hellre än friar. Med den nya metoden hittar vi i princip alla farliga hudförändringar och tar bara bort 10-20 procent i onödan, säger Peter Åberg.

Den nya tekniken bygger på att kroppsvävnad har olika elektriska egenskaper. Med en elektrod mäter man det elektriska motståndet (impedans) i cellerna och omgivande vätska i misstänkta prickar. Mätningen görs med växelström vid olika frekvenser. Man får fram över 600 mätvärden för varje fläck.

- I cancerfläckar blir motståndet lägre jämfört med ofarliga prickar. De farliga märkena bildar även ett mönster, som visar att det rör sig om hudcancer. Metoden kan dock inte särskilja olika cancerformer. Det får man undersöka vidare när förändringen tagits bort, säger Peter Åberg.

Spikar på ytan

Finns en klar misstanke att en förändring är malignt melanom kan man använda en särskild elektrod med små spikar på ytan.

- Spikarna går igenom yttersta hudlagret på fläcken och tränger ner i den misstänkta vävnaden.

Han hoppas att metoden ska utvecklas så att man även ska kunna hitta dysplastiska naevi - födelsemärken som kan utvecklas till cancer.

Andra metoder som testas på andra håll är blått ljus för att upptäcka basaliom och digitalt mikroskop för att hitta malignt melanom.

1 av 3
Basaliom, Skivepitelcancer, Malignt melanom.

28000 drabbas av hudcancer varje år

Varning för solariesolen

Skydda dig mot solens strålar

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN