Vaccin mot allergi på väg

HÄLSA

Nu finns hopp för pollen-, pälsdjurs- och födoämnesallergiker. Ett nytt vaccin som kan stoppa besvären kan finnas på marknaden om några år.

Med en spruta fyra gånger om året skulle en pälsdjurs- eller födoämnesallergiker kunna slippa sin allergi.

För en pollenallergiker skulle det räcka med två sprutor per år.

Det är företaget Resistentia Pharmaceuticals AB som tillsammans med Uppsala universitet tagit fram det nya vaccinet, som kan sätta stopp för allergier.

Vaccinet får kroppens immunförsvar att producera antikroppar som minskar antalet allergiantikroppar, IgE, hos allergiker. På så sätt försvinner de allergiska symtomen som hösnuva, astma och eksem.

Men vaccinet verkar inte för evigt, behandlingen måste upprepas varje år.

Lyckade försök

Försök på råttor har gett lyckade resultat, allergiantikropparna försvann nästan helt, och inga biverkningar har hittills upptäckts.

Vaccinet kommer troligen att börja testas på människor under nästa år, säger Lars Hellman, professor i immunologi vid Upppsala universitet och forskningschef vid Resistentia, till Upsala Nya Tidning. Om allt går vägen kan det finnas på marknaden om fem till sex år.

Då skulle en pälsdjursallergiker utan problem kunna skaffa hund eller katt, och en födoämnesallergiker slippa hålla reda på vad maten innehåller.

Omkring 150 miljoner människor lider av allergier bara i västvärlden, och antalet drabbade ökar ständigt.

Anna Hjalmarsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Astma