Vill ha gräns för arbete i kyla

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleå. De senaste dagarnas stränga kyla i norr drabbar många som jobbar utomhus. Skyddsombud inom Posten kräver en köldgräns på minus 38 grader för dem som delar ut post och tidningar.

De senaste dagarna har det varit kallare än så på många platser i Norrbotten.

Hos Posten finns inga planer på en övergripande köldgräns för postutdelning.

– Vi har inte satt någon definitiv köldgräns utan varje lokalt skyddsombud gör en bedömning tillsammans med lokala chefen, säger Postens huvudskyddsombud i norra Sverige Gunnar Tengman.

De mopedburna brevbärarna är de som drabbas hårdast av vädret då de utsätts för både köld och eventuell vind.

– Men är det som i dag med 36 minus i Gällivare på morgonen så hyr vi i stället in bilar, då har man bilen som värmestuga, säger Gunnar Tengman.

”Ingen köldgräns”

Byggnadsarbetare har ingen strikt köldgräns att hålla sig till.

– Det har aldrig funnits någon avtalsreglerad köldgräns. Det är svårt att bestämma någon absolut gräns. Är det minus 20 och vindstilla så behöver det inte kännas så kallt, medan tio minus och 15 sekundmeters blåst kan vara mycket besvärande, säger Bert-Ove Bergvall, ombudsman vid Byggnads i Norrbotten.

– Det är arbetsgivarnas ansvar att skydda de anställdas hälsa. De anställda måste själva få avgöra när det blir för kallt, och kunna gå in någonstans och värma sig, säger han.

Inte heller finns någon köldgräns för militären.

– Vi anpassar verksamheten efter omständigheterna, men jag har aldrig varit med om att vi ställt in övningar på grund av kyla, säger Kjell Engquist, informationschef vid I 19 i Boden.

För polisen finns ingen köldgräns. Däremot kan viss verksamhet, till exempel trafikkontroller, ske i kortare intervall än normalt.

– Vid akuta utryckningar och olyckor jobbar vi som vanligt, och då gäller det för poliserna att pälsa på sig ordentligt, säger Per Karlsson, avdelningschef vid polismyndigheten i Norrbotten.

Kylan gör att behovet av ingripanden från polisen minskar något.

– När det är så här kallt är det lite mindre brott än normalt, brottsligheten går ned något, säger Per Karlsson.

Parkeringsvakter är utsatta för kylan. I Luleå, där termometrarna visade kring minus 30 på torsdagsmorgonen, blev det mindre promenerande än vanligt för vakterna.

– De har tillgång till bil så de kan arbeta från den såna här dagar, säger Kid Larsson, arbetsledare för Luleås parkeringsvakter.

Det är inte brist på varma kläder som gör att vakterna undviker att vara ute.

– Det som är problemet när det är riktigt kallt är att stå ute och skriva. Dels fryser bläcket i pennan, dels blir det väldigt kallt om händerna, säger Kid Larsson.

TT

Publicerad: