Maj-Britt har kört Tjejvasan alla år sedan starten

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 172 000 kvinnor har genomfört det klassiska 3 mils loppet Tjejvasan.
I helgen körs loppet för 30:e gången och Maj-Britt Flood, 62, står precis som tidigare år på startlinjen.
– För mig har det blivit en självklarhet att jag ska vara med och köra, säger Maj-Britt.

Tjejvasan lockar varje år flera 1000 kvinnor. Här är starten 2017.
Foto: Vasaloppet pressbild
Tjejvasan lockar varje år flera 1000 kvinnor. Här är starten 2017.

1988 var det premiär för skidloppet Tjejvasan. Då ställde 1550 deltagare upp. I dag räknas Tjejvasan som världens största skidlopp för kvinnor och har årligen uppemot 10 000 deltagare.

När den 30:e starten går av stapeln den 24 februari 2018 finns det tolv kvinnor på startlinjen som startar för 30:e gången.

En av dem är 62- åriga Maj-Britt Flood från Mora.

– Det började med att jag frågade en kompis om vi inte skulle ställa upp som en kul grej. Då hade vi knappt tränat och hade inte direkt någon bra utrustning men vi började träna och sen ställde vi upp. Sen tyckte jag att det var så roligt att jag fortsatte att ställa upp varje år, säger Maj-Britt.

Du tillhör en liten skara på tolv kvinnor som varit med alla åren. Har det varit nära någon gång att du missat?

– Ja, 1990 hade jag precis fått barn och kunde inte ställa upp. Men eftersom loppet ställdes in så missade jag ju aldrig det så där hade jag tur, säger Maj-Britt.

Foto: Vasaloppet Nisse Schmidt
Maj-Britt Flood har ställt upp i Tjejvasan alla år sedan starten 1988.

Ingen tävling

Trots att Maj-Britt har åkt loppet 29 gånger så ser hon inte det som en tävling på blodigt allvar.

– Nej, jag har ju ingen chans att vinna. Det viktiga är att jag har roligt. Man får ta det för vad det är. Det är ju inte meningen att vi blåbär ska tävla mot eliten, skrattar hon.

Hur snabbt har du åkt loppet?

– 2006 åkte jag på 2 timmar och 23 minuter, det är det snabbaste resultatet jag kan hitta. Det året så startade jag i första eller andra ledet efter eliten och det var helt perfekta förutsättningar. Ett annat år var det jättedåligt väder och då tog det runt 4 timmar för mig att ta mig runt. 

Satsar på 3 timmar

I år satsar Maj-Britt på att åka runt de tre milen på runt 3 timmar.

– Jag var förkyld under hela januari så uppladdningen har inte varit den bästa. Runt 15 mil har jag i benen och det tycker jag är lite för lite egentligen. Men annars kan man inte klaga i år. Snön har varit fantastisk och vi som bor i Mora har väldigt bra förutsättningar. 

”Åk med ett leende på läpparna”

Förutom Tjejvasan ska Maj-Britt åka Stafetten helgen efter. Då ställer hon upp tillsammans med sin man och sina tre söner.

– Det är superkul att vi gör det tillsammans. Min man har en stor del i att jag faktiskt ställt upp alla år. Han ställer upp på mig till 100 procent och vallar mina skidor och tar hand om min utrustning.

Har du några tips till tjejer som ska åka för första gången i år?

– Åk med ett leende på läpparna och ha kul. Stressa inte upp dig utan var snäll mot dig själv och andra. Det är ingen rea på Ullared så du behöver inte slå dig fram, skrattar Maj-Britt Flood.

Om man inte har tränat någonting, är det kört då eller kan man ställa upp ändå?

– Det är klart man kan ställa upp. Det är många tjejgäng som åker Vasan och tar det lugnt. Många tar sig runt på maxtid och det gör ju ingenting så länge man har kul, säger Maj-Britt.

Maj-Britts tips till nybörjare

  • Ha roligt och åk med ett leende på läpparna.

  • Försök att öva så mycket du kan innan. Det bästa är om man minst har kört ett träningspass på två mil i rad annars kommer det nog bli mycket jobbigt.

  • Försök att öva så mycket du kan innan. Det bästa är om man minst har kört ett träningspass på två mil i rad annars kommer det nog bli mycket jobbigt.

  • Om man har möjlighet så kan det vara smart att åka upp och testa backarna lite. Det finns en del som inte är helt lätta att klara av. I nedförsbackarna ligger det, enligt Maj-Britt ofta damer lite huller om buller, så där får man se upp!

  • Gör det för din egen skull och stressa inte upp dig bara för att en del åker väldigt fort.

Fakta:

  • Namn: Maj-Britt Flood

  • Ålder: 62 år

  • Familj: Man och tre söner och barnbarn

  • Bedrifter: Har åkt Tjejvasan alla år sedan starten 1988. Har även kört ett Vasalopp och fyra Halvvasor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN