Ska vi ha "fetskatt"?

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Chatt med professor Stephan Rössner

Stephan Rössner säger: SRö på plats!
Ann-Sofie säger: Hej Stephan! Hur mycket "extra" kan man väga innan det blir en hälsorisk?
Stephan Rössner säger: Vad kan man väga? Ja, detta är ytterst varierande! Historien känner människor som vägt upp till 400 kg och klarat livhanken i decennier. Men statistiskt sett vet vi att risken för allvarliga kompolikationer börjar öka vid BMI 25 och sedan stiger allt brantare efter BMI 35. OMVÄNT: En 40-årig man med ett BMI kring 40 förkortar sin förväntade livslängd med c:a 10 år. Vissa har tur- andra otur., sånt är livet!
clara säger: Jag går alltid upp när jag är stressad, eller byter livssituation. Är det vanligt? Vad gör man åt det? tack!
Stephan Rössner säger: Stress AKUT som vid en tentamen eller dylikt brukar inte påverka vikt, men kronisk stress, som den du beskriver, ökar kortison-insöndringen i kroppen och detta leder framför allt till bukfetma.
micke säger: Hur stor inverkan har socker på viktminskningen?
Stephan Rössner säger: Socker är s k "tomma kalorier"- dvs energi utan att dessutom ge något värdefullt som vitaminer, mineraler eller spårämnen. Experter säger helst mindre än 10% av energin som socker. Sockret beter sig som vilken energigivare som helst, men extra lurigt blir det i flytande form som i läsk, eftersom dessa flytande kalorier ej ger mättnad utan lockar till överkonsumtion.
baralitefet säger: Anser du att det borde kosta mer att vara fet? En slags fetskatt för att täcka alla de kostnader som vi tjocka kostar samhället?
Stephan Rössner säger: "FETSKATT" har diskuterats i skilda former, t ex förbjud feta att ha mobil. Men INGEN vill vara fet, det är tungt nog att bära på alla extra kilon och det är grovt diskriminerande att straffa de feta utöver det lidande många av dem redan bär på.
Landola säger: Diabetes och fetma är två av många folksjukdomar som följer med tallriksmodellen (en kosthållning som KI förespråkar). Dessa folksjukdomar m.fl. kan avhjälpas med lågkolhydrat/högfetts-kost. När kommer Karolinska Institutet att intressera sig för detta?
Stephan Rössner säger: Det är ej KI utan Livsmedelsverket som föreslagit tallriksmodellen. Påståendena är inte oemotsagda- många menar att det handlar om energimängden i försdta hand. Alla svenska kostrekommendationer bygger på internationell samstämmighet. Dessa kommer att revideras om några år- och då kan det hända att man vidgar begreppet. Man kan GÅ NER på vilken kostmodell som helst, det enda intressanta är vad som vidmakthåller den lägre nivån, och där är inte data som talar till låg.-KH-modellens fördel särskilt starka.
Kalle säger: Vilka risker finns vid operation mot fetma?
Stephan Rössner säger: Riskerna är nu minimala- i Sverige har i den stora SOS-studien ytterst få dödsfall ägt rum under senare år, när tekniken har förfinats. Kom ihåg, att det är farligt att gå omkring fet- alla risker från trafikolyckor till infektioner, ökar vid fetma. En del patienter får postop komplikationer efter kirurgin och kan senare behöva omopereras. Nästan alla som opererats för fetma säger attr det är tufft men att de aldrig ångrat sig.
Emelie säger: Hej Stephan! Jag har ett extremt sockerberoende. Har du något tips om hur jag ska få bort det? Har börjat gått upp i vikt och det förstör mitt självförtroende samt mitt förhållande till min fästman.
Stephan Rössner säger: Ingen vet om ett äkta socker-beroende existerar. Det är ju inte som tobak eller knark som ger svåra symptom vid abstinens. Ofta kan det röra sig mera om en ätstörning. Är detta så knepigt att det stör din relation tycker jag du ska söka hjälp hos psykolog i första hand.
säger: Kan olika måltidsersättningar vara farliga ex nutriletts chocklad bar?
Stephan Rössner säger: Nej, alla måltidsersättningar är väl beprövade. De ger i princip hygglig mättnad till få kalorier. Alla dessa produkter är likvärdiga .
Kalle säger: Om det är så farligt för en människa att vara fet, varför klarar vissa djurarter av det så bra?
Stephan Rössner säger: Djuren lever inte så länge att de hinner få fetmakompolikationer, men många husdjur blir ju sjuka som vi och får t ex diabetes. Djur som fetmar gör ofta detta för att sen ANVÄNDA upplaget, t ex björnens förråd under vintern. Vi lagrar ju bara, men tömmer det aldrig.
säger: Hej! Jag ska åka till Mallorca idag :D Vad ska jag tänka på att inte äta för att inte riskera att gå upp en massa under semestern?
Stephan Rössner säger: Mallorca låter sxom goda chanser att äta nyttig och god medelhavsmat! Undvik godis, drick försiktigt. Det bästa med en Mallorca-semester är ju att du har en massa tid att röra på dig och ge plats för en extra paella!
säger: Vad är mest "okej" att äta som lördagsgodis? Mörk choklad innehåller ju fler kalorier än ljus, ändå sägs det vara bättre? Eller är det bättre att ta sig lite lösgodis på lördagskvällen?
Stephan Rössner säger: Du väljer vad du tycker smakar bäst! Det äre sant; mörk choklad är kaloririkt, men mättar väldigt bra. Många är nöjda efter bara några bitar, Lösgodis = socker, färg och cellulosa. Räkna ut hur många kalorier vardera sorten ger dig per t ex 100 g, lägg upp portionerna invid varandra och funderas på vilken du väljer. MEN VÄLJ BARA DEN ENA!!!
micke säger: Hej Stephan! Åter till sockret, det jag undrar över är om det är någon skillnad på vanligt socker och fruktsocker, och stämmer det att socker ökar insulinhalten och att insulin signalerar till kroppen att lagra fett? Det blev lite långt men hoppas på ett svar.
Stephan Rössner säger: Bra fråga- ju- fruktos går bakvägen in i cellerna utan att behöva insulin. Därför har vissa forskare menat att fruktsocker är boven i fetmadramat idag. När man klyver socker bildas lika mycket druvsocker (glukos) som fruktos, men med manipulation kan man öka andelen fruktsocker. Detta har faktiskt ansetts som en bov vid t ex sötningen av läsk.
Anna säger: Jag är medlem i Viktklubb sedan ett par dagar. Det är ju omöjligt att äta exakt det antal kalorier som jag bör, och jag har hört att den undre gränsen är 1300 per dag. Men jag är van att äta mycket, så jag undrar hur många procent över jag kan äta? Jag kom kanske 200 kalorier över igår, är det acceptabelt?
Stephan Rössner säger: Så fort du äter mindre än behovet går du ner. Häng inte upp dig på detaljerna, gör din meny som passar dig. En bra grundregel är att 600 kcal MINDRE ger 1 kg vikt ner/vecka. Det kan du säkert fixa! Lycka till!
Moderator säger: Nu kommer sista frågan.
Toini säger: Hej Stephan! Tycker du det är bäst att spara in på kalorierna dagarna innan eller dagarna efter en utekväll (då man planerar dricka alkohol)?
Stephan Rössner säger: Hålla igen före eller efter? Det finns ingen bra forskning här. Många känner SUG dan efter fest- kanske bra då att ha planerat sin mat extra. Andra vet, att om de äter lite före festen trillar de ej dit på chips, läsk, alkohol och godis. Ur kaloribalanssynpunkt spelar fördelningen ingen roll.
Moderator säger: Allt för den här gången. Stort tack Stephan Rössner och alla som har chattat!

Publicerad: