Nyblivna mammor sover inte för lite

Ja, du läste rätt. Enligt en ny undersökning får nyblivna mammor den rekommenderade mängden sömn per natt. Som småbarnsförälder höjer du säkert ögonbrynen.

I motsats till vad som vanligen framhålls så får nyblivna mammor tillräckligt med sömn. Faktiskt. I varje fall visar en ny undersökning att nyblivna mammor ofta får de sovtimmar som de behöver under den nyfödda bebisens första levnadsmånader. Dock är det inte tal om någon bra kvalitets sömn, men det är i alla fall sömn.

7.2 timmar per natt

Studien baseras på iakttagelser av en grupp på 74 nyblivna mammor. De följdes under en period då deras bebisar antingen var två till 13 veckor gamla eller mellan deras nionde och trettonde levnadsvecka. Mammorna förde under perioden sömndagbok, där antalet sovtimmar dokumenterades. Resultatet visade att mammorna i genomsnitt sov över sju timmar per natt (7.2) under bebisens fyra första månader. Sju timmar är vad som brukar benämnas "normalt" med sömn för en vuxen person i dagens samhälle.

Kritik mot studien

Men resultaten är inte så bra som de verkar. De visar nämligen att de sju magiska sovtimmarna innehåller en hel del avbrott och att kvinnorna då var vakna i ungefär två timmar per natt, totalt.

Studien har mött en hel del kritik. Mycket på grund av att den går emot den generella synen på nyblivna mammors sömnmönster, menar den ansvariga forskaren doktor Hawley E. Montgomery-Downs, som är professor i psykologi vid West Virginia University i Morgantown.

Upphackad sömn

Med den "generella synen" syftar Montgomery-Down på antagandet att de allra flesta nyblivna mammorna har sömnbrist, sover långt ifrån tillräckligt och har en väldigt osammanhängande sömn. Det leder till att mammorna i studien (och i verkligheten) var utmattade dagtid, fakta som får stöd från färska resultat i American Journal of Obstetrics & Gynecology, vilka visar att mammornas upphackade nattsömn låg bakom tröttheten som de kände på dagen.

— Ett sådant sömnmönster påminner om det vi kan se hos personer med sömnsjukdomar som exempelvis sömnapé, där den drabbade ligger "rätt" antal i timmar i sängen men får för lite kvalitet -och djupsömn.

Nattliga uppvaknanden

Ofta vaknar små bebisar mitt i natten av att de är hungriga och det faller då oftast på mammans lott att ta sig ur sängen och amma.

— En lösning är amningspumpen. Då kan kvinnan pumpa ur mjölk på kvällen som sedan kan förvaras i en flaska i kylen under natten. Så kan pappan hämta och mata med nappflaska när bebisen vaknar. På det sättet får ju mamman sova, säger Montgomery-Down.

Källa: Reuters

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN