Din allergi kan bero på sömnproblem

Av: 

Lina Thorén

Sömn

– eller tvärtom

Allt fler svenskar lider av allergi.

Nu har forskare visat på ett tydligt samband mellan allergi och sömnproblem.

– Risken att utveckla sömnproblem ökar för allergiker och risken att utveckla allergi ökar hos den som har tecken på störd sömn, säger Susanna Jernelöv som är legitimerad psykolog och har skrivit en avhandling i ämnet.

Susanna Jernelöv
Susanna Jernelöv

Omkring 30 procent av Sveriges befolkning är idag drabbade av någon form av allergi. Det är en högre siffra än någonsin.

På senare år har förekomsten av allergiska sjukdomar ökat dramatiskt i västvärlden.

Vad denna ökning beror på är oklart, men stress och dålig sömn tros vara några av orsakerna.

Att vi stressar allt mer är ett känt faktum, och stress förändrar bland annat immunsystemets aktivitet och funktion. Sömn, å andra sidan, är viktig för återhämtning, och att inte få sova ordentligt kan orsaka än mer stress.

Ny undersökning

Enligt undersökningar uppger allergiska personer ofta att allergiska symptom ökar i samband med stress. Dessutom lider många allergiker av trötthet och störd sömn.

Susanna Jernelöv är legitimerad psykolog och doktorand på Karolinska institutet i Stockholm. Hon har tittat närmare på kopplingen mellan sömnproblem och allergi och disputerar idag med en doktorsavhandling i ämnet.

­– Projektet kom sig av att allergierna ökade kraftigt under senare delen av 1900-talet, och vi undrade hur det kunde komma sig och vad man kunde göra för att hjälpa alla allergiker att må bättre, säger hon.

Koppling mellan sömn och allergi

Studien har bland annat visat på tydliga kopplingar mellan sömnlöshet och allergi. Allergikerna sov betydligt sämre än de icke–allergiska testpersonerna. Dessutom verkar sömnproblem också påverka om man utvecklar allergi eller inte.

– Allergiker mår så pass mycket sämre än icke-allergiker psykiskt, att de sover sämre än icke-allergikerna. Sömn tycks ha en påverkan också på allergiutveckling. Vi ser samband åt båda hållen: Att risken att utveckla sömnproblem ökar för allergiker och att risken att utveckla allergi ökar hos den som har tecken på störd sömn, säger Susanna Jernelöv.

Kan sömnproblem vara en av orsakerna till att allt fler blir allergiska?

– Det ser ut som om sömnproblem eller stress kan vara en delfaktor i den allergiökning vi har sett.

Kan allergiker bli fria från sin allergi om man botar stress och sömnproblem?

– Det vi kan säga är att har man sömnproblem som allergiker så kan en vanlig KBT-behandling hjälpa även den som har allergiska problem - alltid något. Vi ser också att allergisymptomen minskar en tid efter att deltagarna börjar sova bättre, men förmodligen beror det på att den mätningen råkar sammanfalla med att det blir höst.

Vilken är din rekommendation till de lider av sömnproblem och allergi?

– Att om man har sömnproblem som allergiker så kan man få hjälp av en KBT–behandling.

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn