Hugos första mara – med pappa bakom vagnen

HÄLSA

Pappa Mikael springer för alla rörelsehindrade barn

Foto: Hugo, 5, och pappa Mikael ska klara av Stockholm maraton tillsammans.
Namn: Mikael Nordmark.
Ålder: 38.
Bor: Täby.
Familj: Gift med Anna, barnen Hugo, 5, och Klara, 3.
Yrke: Grundare av assistansbolaget God Assistans.
Tidigare maror: Sprang maraton i Amsterdam 2010.

I år får Hugo, 5 år, uppleva sitt första maraton.

Hans pappa Mikael springer loppet med Hugo i vagnen för att fler barn med rörelsehinder ska få känna fartvind i håret.

Hugo är fem och ett halvt år och tycker om att ligga i sin pappas famn och lyssna på R Kellys "The World's Greatest". Hugo föddes med en allvarlig hjärnskada, har inget språk och behöver hjälp med allt i tillvaron.

– Hugo är en väldigt glad och härlig kille, han gillar när det är lite fart och fläkt. Till exempel tycker han mycket om att rida och att åka vagn. När han sitter i vagnen, eller badar, blir han så lugn och trygg att det nästan alltid slutar med att han somnar, säger Mikael Nordmark.

Foto: Foto: PRIVAT

Det var i höstas som Mikael kom på idén att han skulle springa Stockholm Marathon tillsammans med Hugo.

– Jag såg ett filmklipp med Team Hoyt, en amerikansk pappa som springer ett lopp tillsammans med sin rörelsehindrade son som sitter i rullstol. Jag blev väldigt berörd och inspirerad, och ville göra något liknande.

Specialtillstånd

Mikael hade länge känt att det skulle vara häftigt att göra en aktivitet tillsammans med Hugo men inte kommit på något bra som skulle fungera med de begränsningar Hugos hjärnskada ändå för med sig. Men med inspiration från Team Hoyt fixade Mikael specialtillstånd för att få springa Stockholm Marathon med barnvagn och började sedan träna. Han har sprungit ett maraton i Amsterdam tidigare och ett par andra långlopp.

– Så helt grön är jag inte, jag vet hur det är att springa med kramp och skavsår. Men det är klart att det är tuffare att springa med vagnen, med Hugos vikt och vagnens blir det 35 kilo att skjuta framför sig. Uppförsbackarna är värst och det är trixigt att bromsa i nerförsbackarna, men annars tycker jag att det funkar bra. Jag har fokuserat på att bygga sega, långa maratonmuskler.

11 vill springa tillsammans

Hejaropen är många och stöttningen enorm, säger Mikael. Det har kommit respons och sponsring från alla möjliga håll, just nu består Team Nordmark av elva personer som hört av sig särskilt för att de vill springa tillsammans med Mikael och Hugo.

– Det är jätteroligt om jag kan fungera som inspiration för andra föräldrar som har rörelsehindrade barn. Jag vill lyfta de här familjerna, visa att det går att göra aktiva saker med sitt barn även om de har omfattande funktionshinder.

Mikael har också startat en insamling där pengarna går till RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar och projektet "Aktivt liv för alla". Och för alla tummar upp som Mikael får på Team Nordmarks Facebooksida skänker han själv en krona.

Vill du hjälpa Team Nordmark i mål?

Mikael samlar in pengar till RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar och projektet "Aktivt liv för alla". Målet är 50 000 kronor. Här kan du hjälpa till:

https://www.facebook.com/TeamNordmark

https://www.inspons.se/fundraising/aktivt-liv-for-alla/