Fillerfixa bort dina rynkor

1 av 2 | Foto: Per Björn
Anna, 36 år, provade rynksprutan Stylage.
HÄLSA

Trots kristider går skönhetsindustrin på högvarv, och det är rynkorna vi vill ha bort. Snabbt och enkelt. Då väljer vi fillers. På 30 minuter kan en spruta ta bort såväl rynkor och veck som ärr och en sluttande haka.

Skönhetsindustrin tycks knappt ha märkt av finanskrisen och köerna är långa till kliniker som erbjuder snabba och enkla lösningar på problem som rynkor, veck, smala läppar och trötta ögon. Den non-invasiva trenden håller i sig – vi vill ha ingrepp utan kniv, som ger inga, eller korta konvalecenstider. Ett lunchlyft är det bästa, gärna för en hyfsat billig penning.

Fillers är snabba injektioner med få biverkningar som kan åstadkomma allt från fylliga läppar och höga kindkotor till mindre rynkor och jämnare näsa.

Försvinner ur kroppen

Men det gäller att välja rätt.

– Jag rekommenderar att man väljer en icke-permanent filler framför en permanent. Visserligen kräver det regelbundna behandlingar, men risken för biverkningar är liten och om man ångrar sig så försvinner det ur kroppen inom ett år, säger Olof Nybacka, läkare och kirurg på Adam&Eva Specialistklinik i Stockholm.

– Dessutom ändrar ansiktet form och det som passade på en 25-åring passar inte på en 40-åring men fillern sitter där som en kudde ändå.

Han har tidigare använt permanenta fillers men slutade helt för flera år sedan när ett par patienter fick svåra biverkningar där preparatet flyttade på sig och gav permanenta svullnader.

– Det är annars ganska små skillnader mellan de olika icke-permanenta hyaluronsyrorna och det är mer en fråga om tycke och smak när man ska välja sort, säger Olof Nybacka som nyligen tagit in den färskaste nykomlingen på marknaden – Stylage, som tillverkas av franska Vivacy.

Ny teknik ger mindre svullnad

Till skillnad från de traditionella icke-animaliska hyaluronsyrorna är Stylage framtagen med en teknik som kallas IPN, interpenetrating polymer networks, som består av olika koncentrationer i samma gel, vilket ger mindre svullnad och mer påminner om hudens uppbyggnad.

– Det är en oerhört mjuk och len filler som är lätt att ”finlira” med och den ger ett naturligt resultat. Hållbarheten har också visat sig vara bättre än för de äldre hyaluronsyrorna, vilket har att göra med dess uppbyggnad, säger Olof Nybacka.

Priset på Stylage ligger något lägre än för de flesta andra fillers med sina cirka 2 500 kronor per ml.

– Den är dryg så ofta räcker en milliliter, säger Martina Richter på Skinplan, som är agent för Stylage i Sverige.

– Stylage har visat sig hålla i tio månader för läppar, vilket är länge med tanke på att det är ett område som rör sig mycket och där hållbarheten är sämst, säger Martina Richter.

Teamet tog också fram Juvederm, som är en populär filler på den svenska marknaden och som påminner om Stylage i konsistensen.

Kyla bedövar smärtfritt

Till skillnad från övriga fillers lanseras Stylage i Sverige tillsammans med en ny bedövningsmetod – Coolsense, som är en applikator med nedkylningseffekt.

– I stället för att sitta med en bedövningskräm i 45 minuter som dessutom gör att huden svullnar lite, så kan vi injicera direkt genom att kyla ner området som ska behandlas. Det är snabbt och smärtfritt och tar ner svullnaderna efter sticken, säger Martina Richter.

I år kommer svenska Q-med att lansera en Restylane-filler som innehåller bedövningsmedlet lidokain som ska bedöva området och minska svullnader, något som Juvederms nya gel Ultra i dag också innehåller.