Liten stroke ska tas på stort allvar

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

Tillfällig förlamning eller plötsliga talsvårigheter ska tas på allvar. Även om de försvinner på en gång.

– Det har visat sig vara ett tidigt tecken på att personen inom kort kommer att drabbas av stroke, säger överläkare Per Wester på Umeå Strokecenter.

I de nya riktlinjer för stroke som presenteras på den pågående läkarstämman i Stockhom är en av de största nyheterna att de här små propparna, TIA, som orsakar snabbt övergående syrebrist i hjärnan ska utredas akut. Tidigare har man nöjt sig med att konstatera vad det är, men nu ska alla få behandling. Och det på en gång.

– Det brådskar att ta hand om patienter med TIA. Nya studier har visat att akut utredning och behandling minskar risken för stroke avsevärt, påpekar Per Wester.

Ingrepp inom två veckor

Hos en del patienter som drabbas av småproppar eller lindrig hjärninfarkt har man upptäckt att syrebristen beror på en förträngning av halspulsådern som förser hjärnan med blod. En tidig operation där förträngningen tas bort minskar risken för en ny stroke betydligt.

Störst effekt får man om ingreppet görs inom två veckor, varför man nu rekommenderar kirurgerna att skynda på med den här typen av operation. I dag görs inte ens hälften av karotisingreppen inom den tidsramen.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: