Äntligen glad!

Djurknepet som hjälper dig att bli lycklig

Allmänt deppig och låg? Går livet på tomgång eller maler oron som en jättekvarn i magtrakten? Höstbluesen kan få den bäste ur gängorna men lugn – vi vet hur du glädjeboostar vardagen.
Här är den nya, alternativa, vägen till inre lycka och balans!  

Vi som någon gång har haft ett husdjur vet hur det känns att alltid mötas av glädje och ovillkorlig kärlek när man sätter nyckeln i låset. Är man ledsen och tycker att hela världen är emot en, så finns det i alla fall en hund eller katt där hemma som älskar en. Den amerikanske vetenskapsjournalisten Natalie Angier har skrivit i New York Times om hur forskare har kommit fram till att bilder på gulliga djur påverkar samma ställen i hjärnan som stimuleras av sex, god mat eller droger. Det skapar en välmåendekänsla

i kroppen.

Professorn och psykoterapeuten Åsa Nilsonne kom för några år sedan ut med boken ”Zelda och meningen att ha hund”.

– När man klappar en hund eller en katt så frigörs hormonet oxytocin. Precis på samma sätt som vi mår bra av att få en kram mår vi bra av att klappa våra husdjur.

Ökar harmonin

Oxytocin, som också kallas ”må bra-hormon” frigörs vid beröring, och produceras i situationer som ger välbehag och njutning. Hormonet behövs för att vi ska känna oss trygga och lugna, vara friska och kunna umgås med andra människor. Studier tyder på att oxytocin även sänker blodtrycket, minskar halten av stress­hormoner, och ökar toleransen för smärta.

Det finns dokumenterade positiva effekter av att ha husdjur på vårdhem och äldreboende. Studier med hiv-smittade visade att de som hade hund var betydligt mindre deprimerade än de utan hund.

– Oxytocinet dämpar ångest. När vi mår dåligt, känner oss ensamma och olyckliga, förbättras vår sinnesstämning omedelbart av att ha en hund, säger Åsa Nilssonne.

Dessutom finns

det positiva spinnoff-effekter med att vara hundägare.

– Du kommer ut och rör på dig och träffar nya människor.

Hundar är bra på att läsa av människors känslolägen samtidigt som de har ett uttryck som vi människor har lätt för att läsa av.

– När du möter en glad hund, påverkas ditt humör omedelbart.

Bli närvarande

Träffar du en hund som ivrigt och glatt viftar på svansen är det nästan omöjligt att inte själv bli riktigt glad. Hunden drar igång positiva känslor hos oss, bara genom att vara.

Åsa drar paralleller till begreppet mindfulness, att vara mer här och nu.

– En hel del av den smärta och ångest vi drabbas av handlar om att vi sitter fast i det förflutna och låter det påverka vår vardag. Hundar är oerhört mycket här och nu. De gör att vi tvingas vara när­­­varande. Vi mår bättre i nuet. där är vi inte så belastade. n

Louise Lindgreen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN