Ät fisk - och bli vänligare

Hälsa

Gör fisken till en vana med enkla recept

Fisk gör dig lugn, glad och snäll. Norska forskare har löst gåtan om hur snällmaten påverkar oss.

- Fisk två gånger i veckan kan ge stor effekt, säger Livar Frøyland som leder studien.

Det är framför allt fettet som ger fisken dess goda egenskaper. Fet fisk innehåller stora mängder av omega-3-fettsyror som visat sig minska aggressivitet, våldsimpulser, depressioner och sömnproblem.

Maten påverkar humöret

-Vi har upptäckt att personer med låg nivå av omega-3 i blodet har sämre impulskontroll än andra. Nu tror vi att vi kommer att finna fler samband mellan humör och kosthållning, säger Livar Frøyland, som leder forskarlaget från Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning i Bergen.

De driver ett projekt där 50 interner på en anstalt i Bergen får äta fisk fyra gånger i veckan. Samtidigt utvärderas deras beteende och humör för att forskarna ska kunna se om fiskdieten gör dem lugnare och snällare. Vid ett liknande försök på ett fängelse i Aylesbury i Storbritannien minskade andelen "anti-socialt beteende" med 26 procent när fångarna serverades en fiskrik diet.

Livar Frøyland rekommenderar alla att äta fisk minst två gånger i veckan för att hålla en bra nivå av omega-3 i blodet.

Viktigt att äta fisk

- Men är man ovan vid fisk så kan man börja med en gång i veckan. Det viktigaste är att inte vara en sådan som aldrig äter fisk.

Det hjälper inte att bara äta kapslar med omega-3. Forskarna tror att vi behöver andra viktiga spårämnen och mineraler som finns i fisk för att tillgodogöra oss fettsyrorna.

- Den som inte gillar kokt och stekt fisk kan gärna äta makrill i tomatsås, sardiner eller sill i stället, säger Livar Frøyland.

Fet fisk som lax, makrill, sill och ål innehåller mer omega-3 än andra fiskar.

- Jag tycker själv att man ska försöka variera sig så att man inte tröttnar. Glöm inte heller bort skaldjur och rom, som också är nyttigt, säger Livar Frøyland.

Gör fisken till en vana med enkla recept

Kom snabbt in i nya goda fiskvanor med två specialrecept från fiskkocken Leif Mannerström som bland annat driver fiskparadiset Sjömagasinet i Göteborg.

- Det här är goda men enkla recept som alla kan lyckas med, säger Mannerström.

Så här blir du snällare med fisk

Anna Krook

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa