”Jag äter bara frukt och hårt bröd”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Läsarnas egna berättelser om hetsbantning

Stress och en radikal diet ledde till att Linda Rosing fick åka till sjukhus med svåra magsmärtor.

Linda är inte ensam om att prova extrema metoder för att gå ner i vikt.

Här är läsarnas egna berättelser.

Anna: För ett par år sedan provade jag på en ledarledd bantningskurs. Då jag ansågs vara svårt överviktig, 93 kg, så sattes jag på en diet som bestod av näringslösning och vatten.

Visst gick jag ner i vikt – 16 kg på de 10 veckorna. Men jag mådde konstant dåligt med tryckfall och allmänt riktigt dåligt. Idag är jag nästan uppe i min ursprungsvikt men aldrig mer en sån "idiotbantning".

”Jag sov alltid med en prilla inne”

”Nattgitarrist”: Jag har hetsbantat, och hetstränat - samtidigt! Jag var runt 14 år när jag insåg att jag borde styra bort kaggen och skaffa mig lite strandraggarmuskler. Jag är en sån som aldrig gör saker och ting halvhjärtat. Jag levde på specialflingor, lättmjölk, lätta, fullkornsbröd, nudlar och havregrynsgröt. Fettsnålt, och ganska dumt.

Under natten sov jag alltid med en prilla inne för att höja ämnesomsättningen. Under dagtid drack jag också mängder med kaffe även om jag inte då tyckte det var speciellt gott. Men jag hade läst att det höjde ämnesomsättningen. Tiden gick och bröstkorgen började blottläggas under huden, jag var smal som en pinne förutom på benen.

Nu i efterhand, kan jag ju inse att jag i min enfald gick ner på ett ganska ohälsosamt sätt.

Efter min snabba viktnedgång började jag intressera mig för kost, styrketräning och väger idag in på 73 kg och 185 cm. (Då 178 cm, 55 kg). Och nej, jag är inte manisk nu.

Varning! Om ni ska gå ner i vikt, gör INTE som jag.

Ensamstående mamma: Jag hetsbantar nu, det har jag gjort i fem månader. Jag äter frukt och hård bröd om jag äter nåt annat så kräks jag. Jag vet att det är fel men kan inte sluta. Jag har hjärtklappning, jag mår illa, det känns som om jag kommer att svimma vilken minut som helst. Jag har gått ner 18 kg ,men är inte nöjd än...Vad ska jag göra?

”Jag fastade på 40-talet”

Pauline: Visst har jag ”bantat” men det hette då ”fasta” och det gick ut på att man skulle rensa ut skadliga ämnen ur kroppen genom att under en period inte äta alls och bara dricka vatten. Den som rekommenderade det var den dåvarande hälsoprofeten Are Waerland och det var någon gång under slutet av 40-talet.

Jag trodde blint på det och höll på så under 10 dagar men var då fullkomligt slut och blev sjuk. Vägde över 60 kg innan vid en längd av 172 cm men kom aldrig upp i min vikt igen, sen dess har jag alltid vägt omkring 50. Jag rekommenderar ingen att göra så, någon förbättrad hälsa blev det inte!

Monica: Jag provade fruktdieten nar jag var ung och det slutade med blindtarminflammation och operation. Det ar en livsfarlig diet!!!

”Det tog ett år att komma bort från hetsätningen”

Marika: Jag rekommenderades att starta med WLCD – Very Low Calorie Diet, med ett kaloriintaget på 450 kcal/dag.

Det funkade, jag rasade i vikt. Men jag var trött, grinig och orkeslös. Efter tre veckor stod jag inte ut och skulle börja äta. Resultatet blev att jag hetsåt under sex månader och gick upp allt och lite till.

Det tog ett år att komma bort helt från hetsätningen.

Jag tycker att det pratas för lite om riskerna med sådan här kost. Har man tendenser till ätstörningar är det just den typen av dieter som lockar! Som vuxen bör man ju klara av att ta det ansvaret själv, men unga tjejer fixar inte det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Läs mer:

Publisert: