Vad är det tydligaste tecknet på stressmage?

Av: 

Zendry Svärdkrona

Inre hälsa

Läkare Michael Wedén svarade på läsarnas frågor

Brea säger: Ena dagen kan magen vara platt och sedan är den svullen i flera dagar. Jag är 34 år och tjej. Jag har testat med att utesluta bröd och även mjölk men det finns ingen logik i svällandet. Kan det vara stressmage och vad är bäst för att bota det i så fall - tarmbakterier eller något annat?

Michael Wedén säger: Hej Brea! Det kan mycket väl vara det vi kallar IBS (irritable bowel syndrome). Vid detta tillstånd är det vanligt med gasbildning och att man svullnar mycket. Det är dock rimligt att man verkligen försöker testa om du tål laktos (mjölksocker), vilket kan göras med ett blodårov eller en s k laktosbelastning.

Visst kan du pröva fil eller yoghurt med laktobaciller!

Anna säger: Hej, jag har Colon irritabile, men aldrig blivit riktigt bra med nuv. medicin. Är forskning på gång mot mag- o tarmsmärtor, så att det inte bara kallas "stressmage"?

Michael Wedén säger: Ja, det pågår mycket forskning, inte minst på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Gastrocentrum, där jag själv arbetar. Det pågår en mycket snabb utveckling av nya mediciner, varav någon är på väg in på den svenska marknaden. Dessa mediciner kan, om de fungerar som vi hoppas, innebära stora lättnader för många. Dagens mediciner är tyvärr inte så effektiva.

Charly säger: Vad är det tydligaste tecknet på att man fått stressmage?

Michael Wedén säger: Man kan tala om stressmage, när man märker tydligt att magens eller tarmens funktion påverkas negativt av livsföringen, och kanske dessutom förbättras i samband med att man mår bra. "Riktiga" sjukdomar brukar ofta pågå kontinuerligt, även om de naturligtvis också kan variera i intensitet.

säger: Hej! Jag har ätit Losec i en vecka nu, men är fortfarande orolig i magen. Jag trodde att min diarre skulle försvinna. När gör den det?

Michael Wedén säger: Losec brukar inte hjälpa mot diarré. I så fall är det ett undantag. Det Losec gör är att blockera kroppens bildning av saltsyra i magsäcken. Diarré beror nästan aldrig på saltsyran.

Till shoppen

erik20 säger: Hej, jag har ont ner till i buken. När det är som värst så vill man bara skrika, magen upsvälld nästan hela tiden jag har haft det så i ca 2år nu och det blir värre. Kan det va stressmage, tacksam för svar, står inte ut längre, hjälp.

Michael Wedén säger: Om du har svåra besvär på detta sätt, så ska man nog inte nöja sig med att det är "stressmage". Jag tycker att du borde söka läkare för att om möjligt få en diagnos. Sök din husläkare!

Brea säger: Hänger halsbränna ihop med stressmage?

Michael Wedén säger: Ja, det kan det göra! Halsbränna är vanligt som ett symptom på stress eller bara stora och sena måltider, rökning, alkohol etc. När halsbränna förekommer ofta eller dagligen, så beror det oftast på en förslappning i övre magmunnen, eller t ex ett diafragmabråck.

Elinor säger: Vad kan diarren bero på? Det är alltid bara på morgonen.

Michael Wedén säger: Diarré kan bero på hemskt många olika orsaker. T ex tarminfektioner, inflammation i tarmen, IBS (se tidigare svar) etc. Om din diarré är tillfällig, och du inte behöver springa mycket på toa, så kan du väl avvakta. Annars kan du söka din husläkare.

Anette säger: Hej jag har väldiga problem med min mage särkilt när jag har jobbat några timmar jag blir uppkörd och gasig och värker det är väldig jobbigt när det oftast sker på jobbet jobbar kvällskift sedan ett år är detta stressmage?

Michael Wedén säger: Ja, eller det vi kallar för IBS. Yttringarna är ofta så som du beskriver. Det är vanligt att oregelbundna arbetstider eller skift kan störa magens och tarmens funktion. Nattarbetare brukar bli ganska regelbundna i sina matvanor med tiden. Värst är nog när man byter skift hela tiden. Alla människos magar klarar helt enkelt inte det.

fotbolls spelaren ung säger: Hej jag är 16 år och spelar fotboll och går första året på gymnasiet. Jag har också ett jobb. Fotbollen går jätte bra, jag satsar på fotboll, men jag jobbar också hårt i skolan och på jobbet. Detta gör att jag får stressmage, vad kan jag göra? Finns det nåt medel eller måste jag ge upp nåt av mina sysslor?

Michael Wedén säger: I första hand skall man alltid försöka ta sådana kroppsliga symptom som en varningssignal och självklart försöka ändra sina vanor. Man ska lyysma på sin kropp! Mediciner är främst en hjälp hos de som har svåra eller långvariga besvär. Även de bör förstås samtidigt se över sina vanor.

Till shoppen

Kjell säger: Hej om man lidit av stressmage en gång, är det lättare då att det händer igen?

Michael Wedén säger: Ja, det är ofta ett ganska kroniskt tillstånd. Tyvärr! Det har väl mycket med individens läggning att göra. En del av oss har en tendens att vända sina problem "inåt", medan andra tål vad som helst. I stort brukar besvären avta lite med åren, vilket kanske har med att man justerar sina vanor att göra, eller att man slutar oroa sig.

alin säger: Hej! Jag får alltid ont i magen och måste gå på toa så snart jag ska iväg någonstans, oroar mig för något och stressar lite osv. Finns det något bra tips på vad jag ska göra. Ibland måste man ju till tex till doktorn och vid sådana situationer är det kört. Det blir också ett hinder då jag undviker att göra vissa saker bara för att jag är rädd att bli dålig i magen. Mvh Malin

Michael Wedén säger: Denna situation kan vara ett stort problem och skapar mycket oro och osäkerhet. Rädslan för att göra på sig är stor hos många - du är inte ensam.

Du bör försöka tänka igenom vilka situationer som kan utlösa intensiva trängningar, och om möjligt förebygga. Ibland kan Imodium eller liknande vara en räddningsplanka, om man tar en sådan innan. Först bör du nog tala med en läkare så att du inte behandlar ett viktigt sjukdomstillstånd.

lisa säger: Magen reagerar ofta och det bildas gas då jag ätit lunch, och fortsätter sedan reagera då jag äter något efter det. Detta händer aldrig på morgonen vid frukost. Varför är det så? Är ofta antingen jättetrög i magen eller har diarré.

Michael Wedén säger: En trolig orsak är IBS. Om just gasbildning är ett stort problem, så kan du försöka testa med att helt undvika mjölkprodukter under en vecka, för att se hur det påverkar. Gör det skillnad, kan det tala för laktosintolerans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Till shoppen
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa