Vad är nyttigast - ris, pasta eller potatis?

Av: 

Zendry Svärdkrona

Kost

Hej jag undrar lite om potatis i jämförelse med pasta och ris om man nu vill gå ner i vikt. Har köpt två böcker om två personer som lyckas att gå ner i vikt en som heter Ulf Lindgren som förespråkar potatis fem dagar i veckan för att få en effektiv viktminskning sen en som förespråkar väldigt lite potatis som heter Fredrik Paulin. Inte nog med det har köpt ännu en bok med en metod som heter Atkins där man inte skall äta kolhydrater över huvudtaget för att få en bra fettförbränning snacka om att det är rörigt hur man skall äta sen har jag pratat med en tjejkompis som gått med viktväktarna där får dom äta hur mycket potatis som helst hur skall jag äta för att gå ner i vikt? Jag vill också säga att jag lyfter vikter två dagar i veckan plus en halvtimme löpband efteråt utöver detta springer jag fem kilometer två dagar till. //Calle

Hej Calle! För det första: Oavsett vilken metod man följer och vilka böcker man läser så innehåller potatisen lika mycket energi, kalorier. För det andra: För att gå ner i vikt är det allra viktigaste att energiintaget är lägre än energibehovet. Detta är två saker som är viktiga att ha med sig för att kunna gå in i diskussionen om potatisens vara eller icke vara.

Om man jämför potatis och pasta så har potatisen ett högre Glykemiskt Index än vad pasta har, dvs blodsockret stiger snabbare av potatis än av pasta. Å andra sidan innehåller en portion potatis mindre kalorier än vad en portion pasta gör. Tillbehören, dvs kött/fisk, sås och grönsaker gör också att blodsockerstegringen blir långsammare så det är inte bara pasta eller potatis som talar om hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid.

Det jag vill råda Dig till är att använda Ditt sunda förnuft, som jag hör att Du har eftersom Du resonerar fram och tillbaka och ifrågasätter det Du hör och läser. Försök få variation på det Du äter, både när det handlar om potatis, pasta, ris och kött eller fisk. Om Du vill gå ner i vikt, fokusera då på att öka andelen grönsaker och var försiktig med feta såser och friterad mat. I kombination med Din ambitiösa träning kommer det att hjälpa Dig en bra bit mot målet. Lycka till!

Josefine Jonasson

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kost