Strålning ska stoppa håravfall

Nu finns det kanske nytt hopp för Sean Connery, André Agassi, Bruce Willis och miljoner tunnhåriga män världen över.

I Frankrike och Storbritannien lanseras BX3.4.

Undermetoden består av oljor och elektromagnetisk strålning.

Stryk in skallen med de fleromättade oljorna, sätt på rymdkasken, koppla på värmestrålningen och sitt där en halvtimme tre gånger i veckan så stannar håravfallet upp, hårrötterna stimuleras, befintligt hår blir starkare och växer bättre och nytt hår bildas.

Låg strålningsdos

Allt enligt reklamen från det schweiziska företaget BX3 General Labs som utlovar att de elektromagnetiska högfrekventa pulsarnas strålning inte är starkare än den från en mobiltelefon.

69 frivilliga har deltagit i ett test där 85 procent sägs ha upplevt en förbättring efter en längre tids behandling, säger reklamen.

Lång och dyr kur

Kuren är dock lång och mycket dyr. Tre halvtimmar i veckan i åtta månader är baskuren. Kasken och oljorna kostar cirka 7 000 kronor.

Docent Bernt Lindelöf är chef för hudkliniken på Karolinska sjukhuset.

- Det här verkar vara ett rent geschäft. När den medicinska världen inte kan hjälpa patienterna fullt ut finns alltid en grogrund för metoder som inte är vetenskapligt studerade.

"Gör en studie"

- Finns det ändå någon sanning i de här metoderna, så är det ju bara att göra en vetenskaplig studie. Men det görs ju aldrig.

- För vissa typer av manligt håravfall finns bara två preparat som kan ge viss hjälp. Regaine och Propecia.

Ärftliga orsaker bakom håravfall

Bengt Michanek

Publisert: