Otäcka drömmar kan orsaka hjärnskador

Publicerad:
Uppdaterad:

Sömn

Har du mardrömmar i dag kan du få hjärnskador i framtiden.

Det visar en färsk undersökning.

Foto: Thinkstock

En mindre sömnstörning där människor fysiskt agerar i sina drömmar genom att till exempel sparka, skrika och drömma om mycket våld kallas "REM sleep behavior disorder" och kan vara ett tidigt tecken på på en hjärnskada, Parkinsons eller demens, som visar sig senare i livet. Det visar en ny undersökning publicerad i nätupplagan av tidningen Neurology.

Latenta symtom i 15 år

I en undersökning gjord mellan 2002 och 2006 kunde forskarna identifiera 27 patienter som utvecklat REM sleep behavior disorder minst 15 år innan några som helst symtom visade sig på vare sig Parkinsons, demens eller någon annan hjärnskada.

13 av de 27 undersökta patienterna utvecklade demens, tolv fick Parkinsons och en drabbades av en hjärnsjukdom som liknar Parkinsons. Resultaten visade även att det kan dröja 50 år från att en persons sömnproblem startar till att symtom utvecklar sig. Det innebär att varken den drabbade eller någon doktor vet om att patienten har sjukdomen.

Drabbar vuxna

REM sleep behavior disorder drabbar oftast vuxna och äldre människor. Det vanligaste symtomet är att personen agerar våldsamt när han eller hon drömmer. I värsta fall kan ett sådant beteende leda till att personen skadar sig själv eller andra. När han eller hon vaknar upp ur drömmen är det inte ovanligt att mardrömmen återges lika levande som personen upplevde den i sömnen.

Källa: Livescience

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN