Rockstjärnan dog i borrelia

Torbjörn Abelli fördes till sjukhus men läkarna kunde bara se på när sjukdomen tog hans liv

Rockstjärnan Torbjörn Abelli blev förlamad och fördes till sjukhus.

Men läkarna kunde bara titta på när borrelian tog hans liv.

Nu under hösten drabbas tusentals svenskar av den lömska fästingsjukdomen.

Aftonbladet.se berättade nyligen om Linus, 15, som var smittad av borrelia och dog i hjärnhinneinflammation hemma i familjens soffa i Nyköping. Han hade kämpat mot svåra smärtor i flera år, men läkarna gav hela tiden lugnande besked och ställde fel diagnos.

Den 11 augusti avled även musikern Torbjörn Abelli, 65, i borrelia. Symptomen började med att hans ben blev förlamade och han lades in på sjukhus. Men läkarna kämpade förgäves för att rädda hans liv. Till sist orkade inte kroppen stå emot.

Mycket bra vård

– Vården har varit väldigt bra. Man får väl inse att man tyvärr inte kan ha full kontroll över livet, säger hans sambo Eva Göransson.

Torbjörn Abelli var basist i proggbandet ”Träd, Gräs och Stenar” som bildades 1969 och räknas som ett av Sveriges första moderna rockband. De återstående medlemmarna sörjer nu sin kamrat:

”Torbjörn Abelli, vår bäste vän och basist, lämnade jorden för färder i andra riken onsdagsmorgonen den 11 augusti 2010. Vi saknar honom så”, skriver de på bandets hemsida.

Tusentals sjuka i höst

Augusti och september är fästingarnas högtid. Under hösten insjuknar tusentals svenskar i borrelia.

– Typiskt är att sjukdomen kommer med huvudvärk, trötthet, dålig aptit och andra mer diffusa symptom, säger Rolf Gustafsson, infektionsläkare och docent i infektionssjukdomar.

Borrelia kan vara svår att upptäcka. För att avgöra om en patient verkligen är drabbad måste vårdpersonalen vara mycket uppmärksam på symtomen. Men det är många läkare för dåliga på, enligt Rolf Gustafsson:

– Man har inte tid, allt ska gå så fort och då är det lätt att man missar att ställa de där extra frågorna som är viktiga för diagnosen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN