Få träningsresultat genom förändring

HÄLSA

Våga testa nytt

Foto: Våga testa något du inte kört förut.

Har du svårt med motivationen? Boka in möten med dig själv. Våga testa något nytt och utmana din kropp!

Vi är alla vanemänniskor och gör helt enkelt det som vi är vana vid. Det ger oss trygghet. Man brukar ju säga att ”man vet vad man har men inte vad man får”. Detsamma gäller i träningssammanhang. Om du alltid har tränat spinning på måndagar, innebandy på onsdagar och yoga på fredagar så vet du ju precis vad som kommer hända.

Det vet din kropp också, dina muskler är anpassade efter just den träningen, just den intensiteten och just tiden. Kroppen och musklerna vänjer sig redan efter sex veckor och behöver därefter en liten förändring. Sker det aldrig någon förändring får du till slut inte de resultat du vill ha. Det är fel att säga att det blir en ond cirkel eftersom det är toppen att du tränar, men det kommer inte att hända speciellt mycket.

Sätt fart på motivationen

Så, för att hålla motivationen uppe brukar det vara lättast när vi ser resultat. Eller hur?

Det bästa sättet är att helt enkelt bara testa något helt nytt. Du kanske aldrig har testat dans och vet inte heller om du kommer att gilla det eller simning för den delen. Våga testa! Din kropp kommer undra vad det är som händer, den får aktivera helt andra muskler än vanligt. Tiden och intensiteten är inte heller som den brukar. Nu börjar det hända grejer. Kroppen måste jobba lite hårdare och på ett annat sätt. Det brukar dessutom sätta fart på motivationen när man gör något utöver det vanliga.

Kom på något som du tycker verkar roligt, ta med dig en vän och bara kör. Du kan inte veta om du inte vågar testa.

Det är svårt att bryta mönster men det är också då som vi ser resultat. Du kommer att upptäcka en helt ny sida hos dig själv. Boka in dessa nya aktiviteter i din kalender, precis som när du bokar in ett viktigt möte, fast denna gång ska du på möte med dig själv. Viktigare än så blir det inte.

Shirin Rågby Djavidi