Läkaren: chilin sänker trycket

Av: 

Karin Grahn Wetter

Hälsa

Stark mat kan vara Sigurd Larssons räddning

Chilla lagom Het mat sänker blodtrycket. Men ta det försiktigt så du inte får i dig giftiga mängder. ” Det gör inget om det är bra att äta stark mat lite oftare” säger Sigurd Larsson, 67.
Chilla lagom Het mat sänker blodtrycket. Men ta det försiktigt så du inte får i dig giftiga mängder. ” Det gör inget om det är bra att äta stark mat lite oftare” säger Sigurd Larsson, 67.

Hetta är bra mot högt blodtryck – i alla fall i maten.

Nu kan doktorn ordinera chili.

– Men bara i lagom doser, för mycket chili är giftigt, varnar läkaren Mai-Lis Hellénius.

Ämnet capsaicin gör att chiligrytan bränner på tungan. Enligt en kinesisk studie som publiceras i tidskriften Cell Metabolism, har samma ämne visat sig vara bra för personer som lider av för högt blodtryck.

Sitter i fröväggarna

– Capsaicin påverkar blodkärlen så att de slappnar av. Då sjunker trycket, säger Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin på Karolinska Institutet.

Hellénius.

Ämnet sitter i fröväggarna och finns i alla chilifrukter. Enligt Mai-Lis Hellénius fyller chilifrukten en viktig funktion som inslag

i vår mat. Förutom att motverka högt blodtryck sänker chili kolesterolet och ökar fettförbränningen. Men i för höga doser kan det vara giftigt.

– Chili är en ingrediens som ska njutas med måtta. Man ska inte tro att det går att strunta i sina mediciner och äta chili i stället.

Sigurd Larsson, 67, har medicinerat mot högt blodtryck sedan han drabbades av en hjärtinfarkt för sex år sedan. Han har prövat flera olika mediciner. Den han

använder just nu är han inte helt nöjd med.

– Blodtrycket har gått upp igen. Jag vet inte vad det beror på. Jag kände hur det började pulsera i huvudet och då mätte jag blodtrycket. Nu ska jag träffa en läkare.

Kontrollerar själv

Först var Sigurd Larsson skeptisk till de nya forskningsrönen om chilins blodtryckssänkande effekter. Men han tycker om stark mat och är nyfiken på att pröva om det hjälper.

– Det gör inget om det är bra att äta stark mat lite oftare. Jag har en blodtrycksmätare hemma, så jag kan själv kontrollera om det fungerar.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: