Midnattsloppet - här är stora loppet på natten

Foto: Hasse Holmberg / TT
Genom natten springer deltagarna under Midnattsloppet.

avJennifer Berg Eidebo

HÄLSA

Lopp finns det gått om runt om i landet, men midnattsloppet är någonting annorlunda. Med start efter solnedgången kan allt från nybörjare till elitspringare snöra på sig skorna och springa in i natten.

Redan 1982 började midnattsloppet arrangeras i Stockholm och sedan dess har loppet växt till att även finnas i Göteborg, Malmö och Helsingfors. Och snart är det dags för årets upplaga av det populära loppet.

Fyra städer

Mycket har hänt sedan Midnattsloppet först arrangerades på Södermalm i Stockholm. Bland annat har antalet löpare växt från 2 800 till 65 000. Dessutom har loppet växt både i och utanför Sverige och finns nu i fyra städer. Det första midnattsloppet för året sker i Stockholm 18 augusti, följt av Göteborg 25 augusti, Helsingsfors 1 september och Malmö 8 september.

Folkfest

Midnattsloppet vill vara mer än ett lopp för löpsugna och arrangemanget liknar mer en folkfest. Med en DJ längst vägen, mellanmålsstationer och ljusshower har midnattsloppet flera kringarrangemang som ska höja stämningen under loppet. Så om du tycker att springing är rätt tråkigt kan du roa dig under loppet ändå.

Nischade lopp

Det går såklart att springa loppets 10 kilometer rakt upp och ner, men det finns flera nischade lopp för den som vill sätta lite extra kryddning på springningen. Kanske vill du springa utklädd i maskeradgruppen och även tävla om bästa utklädnad? Det finns även lilla midnattsloppet för personer mellan 8 och 15 år, samt glada midnattsloppet för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Det sistnämnda arrangerades för första gången 2017 och människor i alla åldrar kan springa i glada midnattsloppet.

Idrottsföreningar

Sedan starten 1982 driver Hammarby IF Friidrott midnattsloppet i Stockholm och sedan 2010 arrangeras alla lopp av Hammarby IF Friidrott, tillsammans med lokala idrottsföreningar. Det överskott av intäkterna från loppet går till barn- och ungdomsidrott i lokala föreningar.

De fyra loppen

 • Midnattsloppet Stockholm
  Arrangeras av: Hammarby IF friidrott
  Starttid: 21.20
  Plats: Ringvägen/Zinkensdamm IP
  Datum: 18 augusti

 • Midnattsloppet Göteborg
  Arrangeras av: Mölndals AIK tillsammans med Solvikingarna, Utby IK och IF Kville
  Starttid: 21.30
  Plats: Ullevi
  Datum: 25 augusti

 • Midnight Run Helsinki
  Arrangeras av: Drumsö idrottsmakrater
  Starttid: 21.15
  Plats: Senatstorget
  Datum: 1 september

 • Midnattsloppet Malmö
  Arrangeras av Malmö allmänna idrottsförening
  Starttid: 21.30
  Plats: Stortorget
  Datum: 8 september 

Största träningstrenderna 2018 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Löpning

Stockholm

Göteborg

Malmö