Onani kan skydda mot cancer

Cancer

Ny forskning: Män som masturberar ofta drabbas mer sällan av prostatacancer

Det gör dig inte blind, du får inte heller håriga handflator – däremot kan det skydda dig mot prostatacancer. Att onanera ofta kan minska risken för att drabbas av en av de vanligaste cancersjukdomarna, visar ny forskning.

Ju oftare en man får utlösning desto mindre är risken att han drabbas av prostatacancer. Det har ett forskarteam i Australien kommit fram till, efter att ha jämfört cancersjuka och friska mäns sexvanor. Undersökningen visar att den skyddande effekten är som störst när mannen är mellan 20 och 30 år. De som får utlösning mer än fem gånger i veckan har en tredjedels mindre risk att drabbas av prostatacancer senare i livet.

”Rensar rören”

Forskarna tror att regelbunden utlösning hindrar cancerframkallande ämnen från att samlas i prostatakörteln. Genom att onanera ”rensar” man ut prostatan från de farliga ämnena.

– Det är som stopp i avloppet fast för prostatan. Ju oftare du rensar rören, desto mindre finns det som kan fastna och skada cellerna, säger Graham Giles från The Cancer Victoria i Melbourne till NewScientist.com.

Att ha samlag har däremot inte samma skyddande effekt, menar forskarna. Då finns det nämligen risk att man får könssjukdomar, som i sin tur kan orsaka prostatacancer.

Jenny Lindblom

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer