Julia Klingener Wellness-spanar

HÄLSA

Vad är hett och rättinom ­hälsovärlden?

Julia Klingener, Afton­bladet Wellness ­hälsa- och skönhets­profil, håller dig uppdaterad.

Foto: Ta ut dig till max.

GLÖDHETT: Vältränad på rekordtid

Trött på att nöta på gymmet utan tydliga ­resultat? Kolla in en av de snabbast växande träningstrenderna i Sverige just nu: Crossfit. ­Under ett pass utför du så många rundor du kan av ett visst antal övningar och tar ut både din kondition och styrka till max. De crossfitfrälsta lovordar de snabba resultaten och bäst av allt, det räcker med två timmars träning i veckan.

Foto: Full av frukt och nötter.

HETT: Bra barer för blodsockret

Inte den sorten som serverar chardonnay, utan de som du har i handväskan, är riktiga livräddare när blodsockret dippar. När det gäller bars letar jag alltid efter sådana som innehåller så få ingredienser som möjligt. RawBites innehåller bara frukt, nötter och kryddor. Guldstjärna får de för att de dessutom är ekologiska, ­glutenfira och utan tillsatt socker.

Foto: En köttfri dag i veckan.

NYTT: Redo för köttfri måndag?

Runt om i världen är konceptet Meatless Mondays ett känt begrepp och snart blir det kanske verklighet i Sverige. Miljöpartiet la ­nyligen in en motion om köttfria måndagar (i Stockholms läns landsting). Den ökande köttkonsumtionen påverkar framförallt vårt ­klimat negativt och genom att välja bort kött en dag i veckan hoppas man kunna minska växthusgaserna, cancer, kärlsjukdomar och fetma.

RÄTT: Bråka med din partner!

Att bråka lite är överraskande nog bra för din hälsa visar en studie från UCLA. Forskarna studerade de biologiska effekterna på par som diskuterade problem i sitt äktenskap ­under 15 minuter och kom fram till att de fick liknande immunboostande effekter som när de tränade. Men håll dig till konstruktiv kritik, så fort grälet blir elakt försvinner effekterna.

NJA! Sjuk av skrivbordslunchen?

Läser du detta medan du äter lunch vid ditt skrivbord? I en ny studie fann man att det genomsnittliga skrivbordet har 100 gånger fler bakterier än ett köksbord och 400 gånger mer än den genomsnittliga toalettsitsen. En möjlig orsak är att både ­toaletten och köket rengörs oftare än arbetsplatsen. Blä!

 Källa: American Dietetic Association