"Det måste till en plan"

Av: 

Maria Carlqvist

Hälsa

Chatt med Joanna Hagströms, som gått ner 80 kilo med Viktklubb.se

Joanna Hagströms säger: Hejhej! Nu är jag på plats och redo :-). Hoppas att alla mår bra idag!
Tom säger: Hur kommer jag igång med viktnedgången i höst? Har försökt starta många gånger redan..
Joanna Hagströms säger: Jag tror jättemycket på att sätta sig ner och verkligen fundera på hur själva viktminskningen ska gå till. Det måste till en "plan" så att säga. Så mitt tips är att du fattar penna och papper och verkligen funderar på, och skriver ner HUR du ska göra för att nå dina mål. Vilka förändringar i vardagen är DU beredd att göra för att lyckas. Planera med andra ord :-)
åsa säger: Har du fått mycket lös hud?
Joanna Hagströms säger: Både ja och nej. Har lös hud som jag får leva med (hellre tom hud än fylld hud) såsom gäddhäng och lite veck på insidan av låren. Gjorde även en bukplastik i februari på Landstingets bekostnad då besvären var så pass stora med den överskottshuden.
Lena säger: Hej Joanna,GRATTIS till viktnedgången! Jag är inskriven i Viktklubb men kommer aldrig i håg att logga in och "bokföra" all mat, hur gjorde Du? Hur mycket har du motionerat under din viktnedgång!?Jag springer 2S km varannan dag och äter allt men inte alltid, har gått ner 5S kg på en månad!
Joanna Hagströms säger: Hej! Hmmm, kommer du inte ihåg eller prioriterat du bort tiden att gå in och lägga in? Mitt förslag är att du i vilket fall som helst i alla fall skriver ned allt du äter någonstans (på papper eller i ett dokument på datorn) så att du kan få en överblick över intaget (och det kan ju även göra att man inte tar den där extra kakan för då MÅSTE den ju noteras någonstans). Jag har motionerat en hel del under min viktresa, men olika mycket och i olika form beroende på "var" i själva processen jag varit. Din viktnedgång är ju helt fantastisk. Stort grattis till dig :-)
lisen säger: Finns det något du ALDRIG äter numera för att inte riskera att gå upp igen?
Joanna Hagströms säger: Nix, jag äter av allt jag gillar, men väldigt sällan :-). Jag gillar inte förbud, utan kompenserar hellre ett extra intag med en rask promenad, eller en veckas väntan på nedgången som uteblev.
Mona säger: Hur kan jag göra för att inte bli så hungrig vecka 1?
Joanna Hagströms säger: Ät bra mellanmål. Ett mättande mellanmål är tex makrill i tomatsås. Eller bunkra upp med bär och frukt. Ät oftare, men med små portioner. Det går! Tänk även på att det bara är en övergångsperiod som man är lite extra hungrig, det går över, tro mig! Kämpa på!
Coyntha säger: Hej!Hur kan du ha koll på hur många kallorier äter du när du äter på restauranger? Själv har jag koll med mat jag lagar hemma men ute? Du är så duktig! Kram.
Joanna Hagströms säger: hej :-). Restaurangbesök är alltid svåra, man får försöka göra ett slags ungefärlig uträkning på vad man tror finns i maten, om den är blöt av olja tex osv. Jag väljer även alltid aktivt vad jag beställer, och är inte den som inte vågar vara en kräsen kund och be om extra sallad istället för pommes, såsen i en skål på sidan om, att brödet inte behöver bäras in över huvudtaget osv. Man får vara krånglig :-)
Kattis säger: Hej! va kul att du har lyckats gå ner så mycket:) min fråga är vad ska man äta för frukost jag äter ägg och bacon gi är det en bra metod?
Joanna Hagströms säger: Hej Kattis! Tack! Jag känner inte till så mycket om Gi, men jag tror att man ska ta russinen ur kakan och hitta en metod eller ett sätt som passar en själv. Så om man gillar Gi så ska man köra på det. Hur som helst så oavsett vilken väg man tar så är det kalorier in/ut som avgör din viktminskning. Själv äter jag omelett till frukost sedan en vecka tillbaka för att inte få i mig för mycket kolhydrater (jag skippar dock baconen då de innehåller lite för mycket kalorier för att passa mig).
Lovisa säger: Hur gjorde du/gör du för att hålla motivationen vid liv? har du några bra tips?=)
Joanna Hagströms säger: Hej! Jo, jag gör ganska ofta "bokslut", jag går tillbaka och ser på mina framgångar, tittar på bilder, kollar i arkivet i min blogg (www.livsvinst.se) för att se hur jag förändras och utvecklas. Jag söker ganska ofta även efter att hitta på nya saker, nya roliga träningsformer, nya snygga kläder, osv. Men som sagt, en återblick i backspegeln är guld värt, oavsett om man lyckats med 80 kg minus eller 2. Det är ju alltid en framgång (om man håller på med viktminskning) oavsett kilon!
Roby säger: Blir du annorlunda bemött av folk som smal?
Joanna Hagströms säger: Ja tyvärr. Det är sådant som fortfarande gör mig ledsen. Inte att jag blir bra bemött nu, men att jag har överviktiga medmänniskor som blir dåligt bemötta. Det suger verkligen. Och jag önskar att det inte var så. Kanske sitter lite i huvudet också, men det är väldigt tydligt när jag går in i en klädbutik och affärsbiträdena flockas runt mig och frågar om jag behöver hjälp. Det hände inte förut (eftersom att jag inte såg ut att höra till deras "målgrupp" kroppsligt).
lisa säger: hej! hur gör du när du är bortbjuden? man är ju rädd att vara en jobbig gäst hos vänner.
Joanna Hagströms säger: Lisa: Bra fråga! När det gäller vänner så ska man inte vara rädd för att slå en signal innan och förhöra sig vad det kan bli för mat. Är det allt för energitätt så kan jag ibland äta något innan jag åker för att inte vara allt för hungrig (och därmed äta för mycket), ofta kan man ju även kompensera en festmåltid med lite motion. Och ibland måste man bara gilla läget och inse att festligheter är en del av livet. Och då måste man få äta av det goda. Och helt enkelt anpassa maten de andra dagarna. Det är ju inte en middag eller fest som gör oss tjocka, det är vardagens festligheter när de blir för många!
Cookita säger: Hej Johanna! Har föjlt din blogg länge och jag är mycket impomerad över vad du har åstakommit. Mitt problem är att försöka motovera mig när "alla andra" kan äta hur mycket de vill utan att lägga på sig nåt medans jag åker dit bara jag kollat åt en kaka. Det känns en smula hopplöst att man inte kommer att kunna unna sig att äta goda saker i framtiden. Känns det som om du kommer att kunna äta precis som du vill i framtiden eller kommer du, tror du, att måste tänka på vad du äter "för alltid"? GRATTIS än en gång!
Joanna Hagströms säger: Tack snälla! Tänk inte på vad andra kan. Vi är alla unika, och tydigen så är världen allt bra orättvis. Tyvärr. Jag tror inte att jag kommer kunna äta precis som jag vill i framtiden, utan måste nog alltid ha en liten minikoll på intag/uttag av kalorier och motion. Självklart kommer jag att kunna äta stora feta portioner emellanåt. Men balansen måste finnas där. Annars är ju risken att jag går upp i vikt igen. Och det vore ju inte så roligt.
Sandra säger: Hej Joanna! Hur kom det sig att du gick upp så mycket? Du verkar ha så bra koll på hur man ska äta och tänka kring mat.
Joanna Hagströms säger: Uppgången kom sig av för mycket av det goda (mat, godis, kärlek mm) och för lite av motion. Det var så enkelt att sitta hemma och kramas med den nya förälskelsen och laga trerättersmiddagar mitt i veckan, var jag sugen på lördagsgodis en tisdag så åt jag det. Det fanns inga begränsningar. Många bäckar små... Och ju större jag blev, desto svårare att ta tag i det hela, och framför allt börja motionera - men det gick ju :-)
p96 säger: Tror du ALLA kan lyckas gå ner? Hänger det bara på viljan och motivationen?
Joanna Hagströms säger: Jag VILL tro att alla kan gå ner. Men det är ju inte så himla lätt. Jag tror att många människor (de flesta?) idag vet hur man ska äta och röra sig för att inte gå upp i vikt. Men varför är folk ändå tjocka? Jag tror att mycket handlar om viljan och motivationen, och det är ju tyvärr det svåraste momentet att lyckas med.
Moderator säger: Nu kommer sista frågan.
säger: Hej Duktiga Joanna!! Jag är så imponerad av dig! Äter ni alla 3 i familjen samma mat? Eller lagar du speciell mat till just dig??
Joanna Hagströms säger: Vi äter samma mat, i stort sett. Sonen (13 år) äter kanske lite mer tonårsskräp än vi andra i familjen :-). Ibland måste man ju få hänga med polarna till pizzerian osv. Och då är det ju bra om vi slipper följa med :-) - bara att inte åka dit sparar vi måååånga kalorier på!
Moderator säger: Stort tack till Joanna och alla som har chattat! Lycka till med höstens kom igång-planer!
Joanna Hagströms säger: Tack för alla intressanta frågor! Lycka till med allt och kämpa på :-). Vill du läsa mer om mig och mina vardagsbestyr i viktminskarland så besök gärna min blogg på www.livsvinst.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: