Slipp kliande badplågan

Publicerad:
Uppdaterad:

Fågelparasiter kan vara boven bakom din badklåda

Foto: Thinkstock / Carolina Byrmo

Börjar det klia efter det härliga sommardoppet? Då kan du ha drabbats av badklåda, utslag som orsakas av fågelparasiter. Utslagen är ofarliga och klådan brukar försvinna efter en vecka. Men vill du slippa utslagen och kliandet finns det flera smarta sätt.

Under sommaren finns fågelparasiter vid våra svenska badstränder. De är så små att de inte syns med blotta ögat, uppger sjukvårdsrådgivningstjänsten 1177 Vårdguiden.

När du badar kan parasiterna borra sig in någon millimeter i huden innan de dör. Det ger en reaktion inom några timmar eller upp till två dygn, med kliande utslag som påminner om myggbett. Utslagen är ofarliga och smittar inte mellan människor. Klådan ger oftast med sig inom en vecka och de flesta som får badklåda behöver inte söka vård.

Barn drabbas oftare

Du kan lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam, som finna att köpa på apotek.

Barn drabbas oftare, eftersom de ofta badar länge och där fågelparasiterna trivs bäst – på grunt, varmt vatten.

Risken att drabbas av badklåda är också större i insjöar än i havet.

Så minskar du risken

Vill du slipa utslagen och det besvärliga kliandet minskar risken för badklåda om du duschar, byter badkläder och torkar dig noga med en handduk efter bad.

Har du drabbats av badklåda tidigare finns en risk att du får värre besvär. Och om du får en kraftig reaktion med feber ska du söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning, skriver 1177 Vårdguiden.

Källa: 1177 Vårdguiden

Malin Kaldo

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN