Aldrig mer fotsvett!

Så håller du fötterna fräscha - hela dagen

Att shoppa skor må vara hur roligt som helst, men att stå ut med fotsvett efter att man har stängt in tassarna i dem? Mindre kul. Här är tipsen som håller fötterna fräscha – hela dagen.

Trots att det sägs att svett i sig inte luktar någonting har fötterna en tendens att sprida en inte så härlig doft efter en heldag med skor, så hur kommer det sig att det ens är möjligt?

Dels har fötterna rikligt med svettkörtlar, dels börjar svett lukta när den kommer i kontakt med hudens bakterier som ju gärna frodas i fuktiga och varma ställen (=dina skor). Mia Möllerfält Mejdi, medicinsk fotvårdsspecialist på Fotvårdsteamet i Stockholm, ger dig sina bästa tips på hur du kan få svettfria fötter.

1. Tvätta ordentligt

Skölj inte bara fötterna i duschen utan tvätta dem ordentligt mellan tårna och allt. Ta gärna ett dagligt fotbad i fem till tio minuter om du har mycket besvär. Häll i lite fotsalt eller vanligt grovt havssalt från matbutiken i vattnet då det kan agera en aning uttorkande.

2. Byt skor ofta

Det är lätt att hitta ett par favoritskor som man gärna nöter dag ut och dag in, men försök variera ofta, helt enkelt för att skorna aldrig hinner torka ordentligt annars. Använd heller aldrig samma strumpor två dagar i rad.

3. Satsa på produkter

Det finns en hel uppsjö olika produkter som kämpar mot fotsvett, bland annat fotpuder och fotsprej som funkar som deodoranter för fötterna. Använd dem på morgonen för att öka chansen för fräscha fötter hela dagen lång.

4. Skippa bara fötter

Många sommarskor håller endast en säsong för att svetten har impregnerat dem, men har du aldrig nakna fötter i dem minskar du risken för en för tidig död. Använd tunna strumpor, eller så kallade “steps”, och investera gärna i ett par sulor som du kan tvätta lite då och då för en snabb uppfräschning.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN