Tips på 3 smala snacks

avSofie Strandberg

HÄLSA

Njut av smarriga snacks med gott samvete, utan att få i dig för mycket kalorier. Här bjuder vi på Viktklubb på tips på tre smala tilltugg.

Strunta i glassen, chipsen och godiset och satsa på nyttigare snacks i helgen. Din kropp kommer må mycket bättre och du kommer definitivt känna dig både fräschare och piggare än om du klämmer dig ett par hundra kalorier framför TV:n.

Klassiska grönsaksstavar med feta- och olivdip

Ett enkelt tips är att skära upp en massa saftiga grönsaker. Rör gärna också ihop en god dipp på kesella. Det är ett perfekt och enkelt snacks som funkar både i soffan och som tilltugg innan du bjuder på middag.

Antal kalorier/port: 187 kcal
Ingredienser för 4 portioner:
* 300 gram blomkål i buketter
* 70 gram blekselleri i stavar
* 400 gram morötter i stavar
* 2 paprikor i stavar 
* 1 dl kesella (1% fett)
* 100 gram fetaost (fett 16%)
* 20 gröna oliver
Kör kesellan, fetaosten och oliverna i en mixer. Lägg upp röran i en skål och dippa sedan bara grönsakerna i röran.
Få fler tips på hur du håller vikten här

Serranoskinka runt mango och paprika

Ett annat tips är att linda lite Serranoskinka runt mango- och paprikastavar. Det salta och söta tillsammans bildar en jättegod mix. Funkar även det som tilltugg, förrätt eller snacks i TV-soffan.
Antal kalorier/port: 47 kcal

Ingredienser för 10 portioner:
* 1 mango
* 1 röd paprika
* 200 gram Serranoskinka
Skala mangon och skär den i 10 långa stavar. Skär sedan även paprikan i 10 långa stavar. Rulla skinkskivorna runt grönsakerna och lägg upp på ett fat. Sedan är det bara att servera!

Rostade pumpakärnor

Ytterligare ett tips är att krydda och rosta dina egna pumpakärnor. De innehåller både protein, kolhydrater och bra fett och tål att snacksas på länge.
Antal kalorier/port: 56 kcal
Ingredienser för 10 portioner:
* 100 g torkade pumpafrön
* 1 tsk salt
* 1 tsk chilipulver
* 1 tsk curry
Är pumpakärnorna torra kan du lägga dem i blöt en stund, annars sköljer du dem bara i lite vatten. Strö sedan ut de fuktiga kärnorna på ett bakplåtspapper på en plåt och strö över saltet och kryddorna. Rosta i 175 grader i 20-30 minuter, tills de är gyllene. Var noga med att de verkligen torkar, annars kan de bli sega eller dåliga inom några dagar. Låt slutligen kärnorna svalna på plåten och förvara de du inte äter i en tättslutande burk.
Få fri tillgång till alla våra tusentals recept som medlem

ARTIKELN HANDLAR OM