Polisen inleder förundersökning om branden

HÄLSA

Utreder allmänfarlig vårdslöshet

1 av 2 | Foto: Länsstyrelsen
Flygbilder från torsdagen visar förödelsen.

Skogsbranden i Västmanland startade efter markberedning i skogen.

Gnistor slog ut från maskinen och tände eld på den extremt torra vegetationen.

Nu inleder polisen en förundersökning för att utreda om orsaken är en olyckshändelse – eller ett brott.

– För att inleda en förundersökning krävs enbart en låg misstankegrad. Polisens syfte med utredningen är främst att klarlägga om något brott har begåtts samt om någon kan misstänkas och senare åtalas för det eventuella brottet, säger Johan Stenvi, tillförordnad chef på kriminalenheten vid polisen i Västmanland.

Det var torsdagen den 31 juli som en man arbetade i skogen. Han var, enligt Svenska Dagbladet, anställd hos en underleverantör till Stora Enso.

Markberedning genomfördes, vilket innebär att man med maskin frilägger jorden för att trädplantorna ska växa bättre. Platsen var strax söder om Öjesjön och det ska ha slagit gnistor från markberedningen.

"Extrem brandfara"

Enligt Vlt.se var det extremt hög brandfara i området. Maskinföraren har berättat för tidningen att han sett lågor från maskinen. Han ska ha försökt släcka, men det gick inte.

Stora Enso bekräftar att de hade en underleverantör som arbetade i området med markberedning. De ska "analysera" varför arbetet utfördes, trots den höga risken för brand.

Polisen har på torsdagen inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet. Förhör med både maskinföraren och dennes chef har genomförts. Ingen är misstänkt i nuläget.

– Brottsrubricering kan komma att ändras vid behov. Sannolikt kommer utredningen att pågå en längre tid, säger Johan Stenvi.