"Tänk att det alltid kan vara värre"

HÄLSA

Malin Wollin tycker att duktighet känns så 2006

Foto: Malin Wollin.

Nu är det höst. Nu är det slut på trädgårdsstress, altanångest och det eviga letandet efter luckor att fylla med grillkvällar med vänner och bekanta.

Nu är det höst och nu blir vi upptagna på riktigt igen. Rapporter ska skrivas, texter ska lämnas och telefonsamtal ska ringas. Och mailen, glöm inte mailen. Och Facebook, detta satans påfund, glöm inte Facebook. Adda den och adda den, skicka frågor, tester och tramsa runt fast du verkligen inte har tid eller ens förstår vad Facebook är till för.

Filofaxer och kalendrar fylls återigen med listor i punktform; jobbåtaganden, prylar som ska handlas, tider som ska passas. Allt ska spaltas upp och allt ska bockas av. Knappt har man strukit en punkt förrän man har tre nya att fylla på. Fixa kort till barnkalaset, boka om tiden hos gynekologen och köp en ny kaffebryggare och så vidare och så vidare tills du dör. Och den som har bockat av mest vid dödstillfället vinner.

Den här hösten ska vi vara ytterligare lite mer effektiva än vid samma tid förra året. Vi ska slå alla rekord.

Men, ska vi inte skita i det där med att vara duktiga, dugliga och driftiga? Det känns så gjort. Så 2006.

Jag har hört att lättja är the new black. Låt oss vara snälla mot oss själva, mot varandra. Men framförallt mot varandra.

Vi är så duktiga på att piska. Vi piskar andra men vi slår nästan alltid hårdast på våra egna rödblossande stjärtar med den där mest smärtsamma lilla snärtande piskänden.

Tillämpa mitt gamla beprövade knep: Tänk att det alltid kan vara värre. För det kan det. När mamma tycker att vi har skit i hörnen så påminner jag henne om att jag kunde varit knarkare och inbrottstjuv. Detta tänk går att applicera på alla möjliga situationer. Så du glömde barnen i affären, det kunde varit värre, du kunde glömt dem i poolen.

Du är bra. Du gör så gott du kan. Du kunde varit knarkare och inbrottstjuv.

Nu säger vi så här; Hösten 2007 ska handla om många tända värmeljus, god mat och lite långsammare tempo. Filmer med lyckliga slut, stulna kyssar bland stövlar och grus på hallmattan, raggsockssex mellan frasande bomullslakan.

För glöm inte; Om ett par månader är det jul igen och då blir det ett jävla spring.

Malin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM