Känner du dig uppblåst utan att veta varför?

Av: Sofie Strandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det kan bero på gluten även om du inte är allergisk

Känner du dig ofta tung med spänd mage? Kanske kan det i så fall hjälpa att ändra matvanor. Vad alla inte vet är nämligen att man kan bli uppblåst av gluten – även om man inte är allergisk.

Allt fler människor i dag väljer att testa att äta en glutenfri kost trots att de inte är glutenintoleranta. Det vill säga, de tål egentligen gluten men undviker det eftersom de upplever att de magen blir mindre uppblåst då. Det finns dock inga studier som visar att detta stämmer, men vill du testa några middagar utan gluten, erbjuder vi en mängd olika smarta recept. Nedan följer ett smakprov:

Glutenfri pizza med spenat och vitlök

4 portioner, 535 kcal/port
Jäst 0,25 okt

Ljummet vatten 2,5 dl

Salt 0,5 tsk
Olivolja 2 msk
Glutenfri mjölmix 4 dl

Gul lök 100 g
Krossade tomater 4 dl

Tomatpuré 1 msk
Socker 0,5 tsk

Basilika 1 tsk
Salt och peppar
Hel fryst spenat 500 g
Vitlök 2 klyftor

Riven 17 procentig ost 200 g
Pinjenötter 25 g

Feferoni 12 st

Gör såhär:

1) Degen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om den tills den löses upp och tillsätt salt, olja och 3 dl av mjölet.
2) Tillsätt mer mjöl och arbeta fram en kladdfri deg. Låt den jäsa i minst 30 minuter, gärna längre.
3) Tomatsåsen: Hacka  löken och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, örtkrydda, salt och peppar. Låt såsen koka i 10 minuter.
4) Spenaten: Tina spenaten på svag värme i en kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort.
5) Kavla ut degen till fyra långa längder. Lägg längderna på bakplåtspapper på två bakplåtar och bred på tomatsås och spenat. Pressa vitlöken ovanpå. Riv osten och fördela den på pizzorna.
6) Grädda pizzan i 225 grader i 10-15 minuter. Strö över pinjenötter. Servera med fefferoni.

Få fler tips på hur du ska äta för att må bra

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN