Så farligt är ditt mobilsurfande

Syn & optik

Din smartphone kan ge dig överansträngda ögon och huvudvärk.

Det visar en studie gjord i USA.

Ögonläkaren Timo Koskela delar med sig av tipsen för undvika problemen.

– Tänk på att ta pauser så att ögonen får vila och så att de inte blir torra, berättar Timo Koskela.

I studien vid SUNY State College of Optometry i New York har professorn Mark Rosenfield märkt att dagens smartphones kan orsaka tråkiga problem hos användarna.

Kombinationen att teckensnitten är små och att vi håller telefonerna nära ansiktet när vi läser leder till att ögonen blir ansträngda och huvudvärk.

– Det faktum att folk håller telefonerna nära gör att ögat får jobba mycket hårdare för att fokusera, säger han till Health24.com.

Undersökningen visade även att att surfandet på webben med sin telefon ger torra ögon och obehag.

Blinkreflexen blir hälften

Timo Koskela, som är ögonläkare vid Koskelas ögonklinik i Umeå, kan förstå att irritation i ögat kan uppstå när man sitter och läser på sin smartphone.

– Man vet att blinkreflexen blir hälften av det normala när man sitter och arbetar vid vanliga datorer. Vi blinkar mindre, jag har inte sett någon studie, men det kan bli samma sak med smartphones. Jag kan inte säga att de ska vara farliga, men man kanske stirrar mer och därför blir ögonen torrare, säger ögonläkaren Timo Koskela.

Ta paus då och då

För att undvika att få problem har han några enkla tips.

–  En fördel med de här telefonerna är att du kan ändra textstorleken själv. De är ganska smidiga smartphones att man kan snabbt kika och få information, men arbetar man mycket med dem och det är små skärmar så kanske det är bättre med en iPad. Samtidigt kan det vara lite jobbigt att bära med sig en iPad.

– Tänk på att ta pauser så att ögonen får vila och så att de inte blir torra.

Har du märkt de här problemen hos dina patienter?

– Jag har inte märkt att mina patienter har blivit överansträngda om de inte har synproblem. Vi har ett stort universitet i Umeå, men jag har inte märkt att de har fått problem med huvudvärk på grund av sina smartphones.

Minimedia

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Syn & optik

ÄMNEN I ARTIKELN

Syn & optik